Awokado jest głównym składnikiem tego przepisu na sos. Jest to ciekawy owoc a oprócz swoich właściwości zdrowotnych i odżywczych jest pysznym składnikiem wielu potraw.
Sos wykonany na bazie awokado ma wiele zastosowań. Możesz podać go jako dip i maczać w nim warzywa czy pieczywo, lub podać z sałatką. Sprawdzi się też jako dodatek do kanapek. Ja wykorzystuje go najczęściej jako dodatek do frytków z batatów. Idealnie się uzupełniają.
Frytki z batatów:
Zachęcam do wypróbowania przepisu na kremowy sos z awokado :
- Czas
- Opis
- Zdjęcie
- Składniki
- Wykonanie
- Uwagi
- Wartości odżywcze
Podgląd wydruku
- Czas przygotowania 5 min
- Łączny czas 5 min
Kremowy pyszny sos z awokado przyprawami. Smaczny bazą z awokado słynącego ze swoich właściwości zdrowotnych.
Składniki:
- 1 szt awokado, (dojrzałe)
- 2 łyżki soki z limonki, (można zastąpić cytryną)
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta pieprzu, (do smaku)
Wykonanie:
Krok 1
Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Wybierz miąższ, wrzuć do małej miski.

Krok 2
Do awokado dodaj sok z limonki, kolendrę, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zmiksuj przy pomocy blendera do uzyskania sosy o konsystencji majonezu. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj łyżkę wody.

Notes
Z jednego awokado o wadze 185g wyszło 153g gotowego sosu.