Sos z awokado

Kremowy sos z awokado

aga

Czas przygotowania 5 min

Czas obróbki term.

Ilość porcji

Awokado jest głównym składnikiem tego przepisu na sos. Jest to ciekawy owoc a oprócz swoich właściwości zdrowotnych i odżywczych jest pysznym składnikiem wielu potraw.

Sos wykonany na bazie awokado ma wiele zastosowań. Możesz podać go jako dip i maczać w nim warzywa czy pieczywo, lub podać z sałatką. Sprawdzi się też jako dodatek do kanapek. Ja wykorzystuje go najczęściej jako dodatek do frytków z batatów. Idealnie się uzupełniają.

Frytki z batatów:

Zachęcam do wypróbowania przepisu na kremowy sos z awokado :

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij

Sos z awokado

  • Czas przygotowania 5 min
  • Łączny czas 5 min

Kremowy pyszny sos z awokado przyprawami. Smaczny bazą z awokado słynącego ze swoich właściwości zdrowotnych.

Składniki:

  • 1 szt awokado, (dojrzałe)
  • 2 łyżki soki z limonki, (można zastąpić cytryną)
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta pieprzu, (do smaku)

Wykonanie:

  • Krok 1

    Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Wybierz miąższ, wrzuć do małej miski.

    awokado

    Krok 2

    Do awokado dodaj sok z limonki, kolendrę, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zmiksuj przy pomocy blendera do uzyskania sosy o konsystencji majonezu. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj łyżkę wody.

    Sos z awokado

Notes

Z jednego awokado o wadze 185g wyszło 153g gotowego sosu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis