Czas przygotowania 30 min
Czas obróbki term. 30 min
Sakiewki ze szpinakiem z dodatkiem karczochów zawinięte w cieście francuskim. Chrupiąca, krucha i delikatna przekąska.
Sakiewki możesz przygotować wcześniej i upiec tuż przed podaniem, gdyż najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.
- Czas
- Opis
- Zdjęcie
- Składniki
- Wykonanie
- Uwagi
- Wartości odżywcze
Podgląd wydruku
- Czas przygotowania 30 min
- Czas obróbki term. 30 min
- Łączny czas 1 godz.
Chrupiąca i delikatna przekąska ze szpinakiem w cieście francuskim.
Składniki:
- 1 opakowania ciasta francuskiego
- 1/2 opakowanie serka ricotta
- 50 g sera żółtego
- 125 g szpinaku
- 50 g serc karczocha
- 2 łyżki parmezanu
- 1 łyżka zielonej pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Wykonanie:
Krok 1
Przygotuj składniki:
Czosnek drobno posiekaj

Pokrój karczochy

Na tarce zetrzyj parmezan

Krok 2
Podsmaż chwilę czosnek, dodaj szpinak (jeżeli używasz mrożonego duś około 15 minut aż woda odparuje). Jeśli używasz świeżego duś aż liście zmniejszą swoją objętość.

Krok 3
Dodaj serek ricotta i podgrzej całość na małym ogniu. Mieszaj aż serek się rozpuści.

Krok 4
Dodaj parmezan, karczochy, zieloną pietruszke i przyprawy.

Krok 5
Zdejmij z ognia całość i wymieszaj, odstaw do ostudzenia. Do chłodnego już farszu dodaj sok z cytryny.

Krok 6
Ciasto francuskie podziel na małe kwadraty. Na środku każdego rozłóż farsz, dodaj małą kostkę żółtego sera i zawiń rogi tak aby wyszły sakiewki.

Krok 7
Rozłóż sakiewki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozmieszanym jajkiem.

Krok 8
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Notes
Do szpinaku możesz dodać jedno jajko dzięki temu farsz ładnie się zwiążę w piekarniku.
Na każdej sakiewce możesz położyć jeszcze dodatkowo po kostce sera zółtego.
Sakiewki możesz podać z ulubionym sosem: ziołowym, czosnkowym czy pomidorowym.