sakiewki z ciasta francuskiego

Sakiewki ze szpinakiem

aga

Czas przygotowania 30 min

Czas obróbki term. 30 min

Ilość porcji

Sakiewki ze szpinakiem z dodatkiem karczochów zawinięte w cieście francuskim. Chrupiąca, krucha i delikatna przekąska. 

Sakiewki możesz przygotować wcześniej i upiec tuż przed podaniem, gdyż najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 30 min
  • Czas obróbki term. 30 min
  • Łączny czas 1 godz.

Chrupiąca i delikatna przekąska ze szpinakiem w cieście francuskim.

Składniki:

  • 1 opakowania ciasta francuskiego
  • 1/2 opakowanie serka ricotta
  • 50 g sera żółtego
  • 125 g szpinaku
  • 50 g serc karczocha
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Wykonanie:

  • Krok 1

    Przygotuj składniki:

    Czosnek drobno posiekaj
    czosnek

    Pokrój karczochy

    karczochy

    Na tarce zetrzyj parmezan

    parmezan

    Krok 2

    Podsmaż chwilę czosnek, dodaj szpinak (jeżeli używasz mrożonego duś około 15 minut aż woda odparuje). Jeśli używasz świeżego duś aż liście zmniejszą swoją objętość.

    szpinak z czosnkiem

    Krok 3

    Dodaj serek ricotta i podgrzej całość na małym ogniu. Mieszaj aż serek się rozpuści.

    szpinak z serkiem

    Krok 4

    Dodaj parmezan, karczochy, zieloną pietruszke i przyprawy.

    szpinak z dodatkami

    Krok 5

    Zdejmij z ognia całość i wymieszaj, odstaw do ostudzenia. Do chłodnego już farszu dodaj sok z cytryny.

    farsz do sakiewek

    Krok 6

    Ciasto francuskie podziel na małe kwadraty. Na środku każdego rozłóż farsz, dodaj małą kostkę żółtego sera i zawiń rogi tak aby wyszły sakiewki.

    sakiewki z farszem

    Krok 7

    Rozłóż sakiewki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozmieszanym jajkiem.

    sakiewki z jajkiem

    Krok 8

    Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

     

Notes

Do szpinaku możesz dodać jedno jajko  dzięki temu farsz ładnie się zwiążę w piekarniku.

Na każdej sakiewce możesz położyć jeszcze dodatkowo po kostce sera zółtego.

Sakiewki możesz podać z ulubionym sosem: ziołowym, czosnkowym czy pomidorowym.

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis