frytki z batatów

Frytki ze słodkich ziemniaków – batatów

aga

Czas przygotowania 30 min

Czas obróbki term. 30 min

Ilość porcji

Frytki ze słodkich ziemniaków – batatów w wersji fit. Pieczone w piekarniku z dodatkiem orzeźwiającego sosu z awokado. Nie mają dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, jak i osobna mocno sycąca przekąska.

Ale uwaga, mimo że to są frytki nie są mocno chrupiące, jeśli więc zależy ci, aby były bardziej chrupiące możesz usmażyć je w tłuszczu jak zwykłe frytki. Ja jednak jestem zwolenniczką pieczenia ich w piekarniku, na pewno są lżejsze niż te smażone w tłuszczu. A co najważniejsze smakują znakomicie.

Na przygotowanie takich frytków z sosem potrzebujesz około godziny, ale uwierz mi warto. Gdy raz spróbujesz będziesz wracać do tego przepisu, możesz zjeść coś pysznego a do tego zdrowego. 

Przepis na sos z awokado:

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 30 min
  • Czas obróbki term. 30 min
  • Łączny czas 1 godz.

Proste w przygotowaniu, smaczne i co najważniejsze zdrowe frytki z batatów z dodatkiem orzeźwiającego sosu z awokado.

Składniki:

  • 950 g batatów obranych , (2 duże lub 4-5 mniejszych)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1+1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrego chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Krok 1

    Obierz bataty. Pokrój na słupki. Jeśli zależy ci, aby były bardziej chrupiące postaraj się aby słupki były cienkie około 1/2 cm grubości oraz włóż je na chwile do miski z zimną wodą aby pozbyć się skrobi.

    Rozgrzej piekarnik do 225° i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

    Pomieszaj skrobie kukurydzianą z przyprawami (kminek, chili, papryka cynamon), ale nie dodawaj soli na tym etapie.

    przyprawy1_Fotor

    Krok 2

    Wyjmij słupki z wody i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym

    Przełóż bataty do prostokątnego naczynia i polej olejem. Wymieszaj.

    batuty pokrojone

    Krok 3

    Przy pomocy małego sitka posyp słupki cienka warstwą skrobi z przyprawami.

    bataty z przyprawami

    Krok 4

    Ułóż słupki z batatów na tacy do pieczenia. Im mniej będą się stykały ze sobą tym bardziej chrupiące wyjdą.

    frytki z batatów przed pieczeniem

    Krok 5

    Piecz na środkowym poziomie piekarnia, mniej więcej w połowie wysokości, aby były równo ogrzewane z góry i dołu. Po 15 minutach przewróć delikatnie na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Mniejsze frytki upieką się szybciej więc wyłów je wcześniej, aby się nie przypaliły.

    Gotowe frytki posyp solą.

    Podawaj z sosem z awokado.

    Frytki z batatów

Notes

Z podanej ilości batatów wyszło 485g gotowych frytków. To solidna porcja dla dwóch osób.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis