Przekąski

  • Różyczki z kremem i owocami

    aga

    Różyczki z owocami to deser z użyciem ciasta Filo z kremem i owcami. Gotowe koszyczki wystarczy oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Wyglądają bardzo efektowanie a w wykonaniu są bardzo proste.  Z ciasta Filo można robić różne desery takim najbardziej znanym jest Baklawa – bardzo słodka i popularna w Turcji czy Grecji. 

    Czytaj dalej
  • Rogaliki z czekoladą na zakwasie

    aga

    Rogaliki na zakwasie to zadziwiające połączenie słodyczy i lekkiego kwaskowatego smaku zakwasu. Do tej pory piekłam tylko chleb na zakwasie ale takie słodkie wypieki na zakwasie to moje ostatnie odkrycie. Polecam wypróbować!

    Czytaj dalej
  • Budyń domowy o smaku waniliowym

    aga

    Przepis na tradycyjny domowy budyń. Ugotujesz go w kilkanaście minut z paru składników. Po wypróbowaniu tego przepisu na waniliowy budyń możesz eksperymentować z innymi smakami.  Taki budyń możesz jeść na ciepło. Ale możesz go także odłożyć do lodówki i podawać schłodzony. Po włożeniu budyniu do miseczek już go nie mieszaj.…

    Czytaj dalej
  • Sakiewki ze szpinakiem

    aga

    Sakiewki ze szpinakiem z dodatkiem karczochów zawinięte w cieście francuskim. Chrupiąca, krucha i delikatna przekąska.  Sakiewki możesz przygotować wcześniej i upiec tuż przed podaniem, gdyż najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.

    Czytaj dalej
  • Frytki ze słodkich ziemniaków – batatów

    aga

    Frytki ze słodkich ziemniaków – batatów w wersji fit. Pieczone w piekarniku z dodatkiem orzeźwiającego sosu z awokado. Nie mają dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, jak i osobna mocno sycąca przekąska. Ale uwaga, mimo że to są frytki nie są mocno chrupiące, jeśli więc…

    Czytaj dalej
  • Domowe gofry – chrupiące!

    aga

    Jak zrobić domowe gofry? Przepis na idealne ciasto Złociste, chrupiące gofry w towarzystwie świeżych owoców, bitej śmietany czy cukru pudru – to idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Gofry znane są na całym świecie, ale w różnych formach i pod różnymi nazwami. W Polsce najpopularniejsze są prostokątne placki…

    Czytaj dalej
  • Najlepsze ciasto na włoską pizzę

    aga

    Do ciasta używam mąki do pizzy typu zero. Można ją bez problemu kupić w sklepach lub w internecine. Dzięki tej mące spód pizzy po upieczeniu pozostaje cienki, sztywny i chrupiący natomiast surowe ciasto nie wchłania sosu i dodatków. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, miękkie i łatwe do przygotowania. Można…

    Czytaj dalej