Różyczki z owocami to deser z użyciem ciasta Filo z kremem i owcami. Gotowe koszyczki wystarczy oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Wyglądają bardzo efektowanie a w wykonaniu są bardzo proste. Z ciasta Filo można robić różne desery takim najbardziej znanym jest Baklawa – bardzo słodka i popularna w Turcji czy Grecji.
-
Rogaliki na zakwasie to zadziwiające połączenie słodyczy i lekkiego kwaskowatego smaku zakwasu. Do tej pory piekłam tylko chleb na zakwasie ale takie słodkie wypieki na zakwasie to moje ostatnie odkrycie. Polecam wypróbować!
-
Sałatka z panierowanym serem camembert to ciekawa propozycja. Najsłynniejszy francuski ser w towarzystwie pistacji i migdałów podawany z orzeźwiającą sałatką. Ser camembert to miękki ser podpuszczkowy, przy lekkim naciśnięciu powinien być sprężysty i mieć wewnętrzną warstwę kremową. Ceniony jest za intensywny smak i aromat, ale jest także dobrym źródłem białka,…
-
Zupa z soczewicą na bazie gotowego rosołu drobiowego jest niezwykle smaczna i łatwa w wykonaniu. Zawsze mam w zamrażarce litr rosołu, aby w każdej chwili go wyciągnąć i w pól godzinki ugotować pyszną zupę, którą moje dziecko zje ze smakiem. Uwielbia rosół, ale chętnie też zjada właśnie takie zupki na…
-
Przepis na tradycyjny domowy budyń. Ugotujesz go w kilkanaście minut z paru składników. Po wypróbowaniu tego przepisu na waniliowy budyń możesz eksperymentować z innymi smakami. Taki budyń możesz jeść na ciepło. Ale możesz go także odłożyć do lodówki i podawać schłodzony. Po włożeniu budyniu do miseczek już go nie mieszaj.…
-
Sakiewki ze szpinakiem z dodatkiem karczochów zawinięte w cieście francuskim. Chrupiąca, krucha i delikatna przekąska. Sakiewki możesz przygotować wcześniej i upiec tuż przed podaniem, gdyż najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.
-
Frytki ze słodkich ziemniaków – batatów w wersji fit. Pieczone w piekarniku z dodatkiem orzeźwiającego sosu z awokado. Nie mają dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, jak i osobna mocno sycąca przekąska. Ale uwaga, mimo że to są frytki nie są mocno chrupiące, jeśli więc…
-
Sałatka z rukolą a właściwie rukola nazywa się rokietta siewna to dobry pomysł na smaczne i zdrowe danie. Rukola ma bardzo przyjemny lekko gorzkawy, orzechowy smak. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Otóż 100g rukolii to zaledwie 25 kcal, w tym 2,5 g białka, 4g węglowodanów i 1,5 g błonnika. Działa pobudzająco…
-
Jak zrobić domowe gofry? Przepis na idealne ciasto Złociste, chrupiące gofry w towarzystwie świeżych owoców, bitej śmietany czy cukru pudru – to idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Gofry znane są na całym świecie, ale w różnych formach i pod różnymi nazwami. W Polsce najpopularniejsze są prostokątne placki…
-
Do ciasta używam mąki do pizzy typu zero. Można ją bez problemu kupić w sklepach lub w internecine. Dzięki tej mące spód pizzy po upieczeniu pozostaje cienki, sztywny i chrupiący natomiast surowe ciasto nie wchłania sosu i dodatków. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, miękkie i łatwe do przygotowania. Można…