Inne

  • Domowe ogórki kiszone

    aga

    Domowe ogórki kiszone są pyszne i w moim domu nie może ich zabraknąć. Robię je co rok i nie wyobrażam sobie zimy bez tego przysmaku. Sezon na ogórki uważam za otwarty warto więc zawekować kilka słoików, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Kiszone ogórki to naturalne probiotyki i…

    Czytaj dalej
  • Domowa masa cukrowa

    aga

    Domową masę cukrową na tort możesz zrobić własnoręcznie z kilku prostych składników. Wypróbowałam kilka przepisów i tak naprawdę można ją zrobić z cukru pudru, żelatyny i wody i to jest podstawa. Z takiej masy możesz zrobić proste ozdoby takie jak np. gwiazdki, kwiatki czy pokryć cały tort. Ale jeśli dodasz…

    Czytaj dalej
  • Chleb pszenno-owsiany na zakwasie

    aga

    Jeszcze nie tak dawno do pieczenia chleba podchodziłam z dystansem. Wydawało mi się że jest to proces bardzo skomplikowany ale od kiedy zrobiłam własny zakwas, eksperymentuję z różnymi mąkami i tak oto powstał moim zdaniem bardzo smaczny chleb z mąki owsianej i pszennej, z dodatkiem płatków owsianych i ziaren. Dodatki…

    Czytaj dalej
  • Chleb orkiszowy na młodym zakwasie

    aga

    To jest przepis na chleb na młodym zakwasie, który nie jest tak silny jak dojrzały więc trzeba go dać więcej. Gdy pieczesz swój pierwszy chleb, musisz wykazać się większą cierpliwością niż przy pieczeniu na drożdżach, ale tak naprawdę pracy tu jest niewiele. Potrzebujesz dwa dni z czego większość czasu to…

    Czytaj dalej
  • Kruszonka do ciast – uniwersalna

    aga

    Idealna kruszonka jest chrupka, słodka i krucha, wykonujemy ją z połączenia mąki, masła i cukru, najczęściej w proporcji 2:1:1. Żeby wzbogacić smak i aromat kruszonki można do jej podstawowej wersji dodać np. cynamon, wanilię, kardamon itp…Część mąki można zastąpić innymi, smacznymi dodatkami np. wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami laskowymi, migdałami oraz płatkami…

    Czytaj dalej
  • Zakwas na chleb – dzień po dniu

    aga

    Domowy zakwas to dobra rzecz i warto go mieć w domu. W razie potrzeby wyciągasz z lodówki, dokarmiasz i pieczesz pyszny chleb z dowolnej mąki i z wybranymi dodatkami, ogranicza cię tylko wyobraźnia. Chleb upieczony na zakwasie długo utrzymuje świeżość. Najważniejsze że nie potrzebujesz do tego drożdży które ostatnio są…

    Czytaj dalej
  • Kawa z likierem orzechowym

    aga

    Dzisiaj coś rozgrzewającego i rozkosznie mocnego a mianowicie kawa z dodatkiem likieru orzechowego w towarzystwie bitej śmietanki i truskawek.

    Czytaj dalej
  • Kremowy sos z awokado

    aga

    Awokado jest głównym składnikiem tego przepisu na sos. Jest to ciekawy owoc a oprócz swoich właściwości zdrowotnych i odżywczych jest pysznym składnikiem wielu potraw. Sos wykonany na bazie awokado ma wiele zastosowań. Możesz podać go jako dip i maczać w nim warzywa czy pieczywo, lub podać z sałatką. Sprawdzi się…

    Czytaj dalej
  • Lukier cytrynowy – szybko i łatwo

    aga

    Przepis na bardzo szybki i łatwy do wykonania lukier cytrynowy. Zawsze się udaje, jest gładki, lśniący i szybko zastyga.Polecam 🙂 Gotowym lukrem możesz dekorować ciasta, ozdabiać ciasteczka i inne słodkości. Ja najczęściej wykorzystuje, lukier cytrynowy do wypieków wielkanocnych. Idealnie sprawdzi się do babek cytrynowych lub babek drożdżowych. Będzie też świetnie…

    Czytaj dalej