Nietypowe święta – 26 marzec – Międzynarodowy Dzień Szpinaku

aga

Kolejne nietypowe święto już dzisiaj czyli Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Szpinak ceniony jest za swoje właściwości lecznicze a to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny, które zawiera. Liści szpinaku bogate są w błonnik, potas, żelazo i kwas foliowy. 

Właściwości zdrowotne szpinaku:

  • Odchudzające – ma niską wartość kaloryczną w 100g jest zaledwie 23 kcal. 
  • Może zmniejszać głód i hamować zachcianki – gdyż zawiera tylakoidy. Opóźniając trawienie tłuszczów tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości)
  • Dla kobiet w ciąży – zawiera kwas foliowy 
  • Dla zestresowanych – jest źródłem magnezu a pierwiastek ten ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające, zapobiega bolom i zawrotom głowy. 
  • Pomaga chronić przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą – dzięki zawartości przeciwutleniaczy zawartych w liściach szpinaku
  • Na obniżenie złego cholesterolu – dzięki zawartości witamin z grupy B
  • Może opóźniać starzenie się organizmu – powodują to zawarte w szpinaku witamy A i E.

A co z zawartością żelaza?

Szpinak zawiera go dużo jednak jego przyswajalność jest niska. W porównaniu z np. wołowina, gdzie jego przyswajalność jest 20% ze szpinaku zaledwie 1%.

Szpinak – kto jednak nie powinien go jeść?

Nie wszyscy mogą raczyć się szpinakiem. Są pewnie przeciwwskazania do jego spożywania. Ludzie cierpiący na kamicę nerkowa powinni unikać szpinaku ze względu na zawartość kwasu szczawiowego. Może on powodować tworzenie się kamieni w nerkach a także wypłukuje wapń z organizmu.

26 marca to Międzynarodowy Dzień Szpinaku dlatego zrób coś pysznego ze szpinakiem w roli głównej.

Najważniejsze szpinak możesz jeść na surowo lub po obróbce termicznej. Nie traci on wiele ze swoich cennych właściwości nawet kiedy poddawany jest obróbce termicznej. Jeżeli zależy ci, aby szpinak zachował swój ładny, intensywny zielony kolor podczas duszenia skrop jego liście sokiem z cytryny. Szpinak najlepiej, jeśli będziesz gotować na parze albo dusić w sosie własnym. Nie musisz dodawać do niego wody, ponieważ w trakcie duszenia liście wypuszczą sok. Jeżeli chcesz zagęścić uduszone liście dodaj odrobinę śmietany lub jajka.

Moja propozycja na wykorzystanie szpinaku to prosta przekąska: sakiewki z ciasta francuskiego:

Sakiewki ze szpinakiem
https://jagusiowesmaki.pl/recipe/sakiewki-ze-szpinakiem/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni Nastepny