Bataty

Bataty – słodkie ziemniaki o niskim IG

aga

Batat inaczej wilec ziemniaczany, zwany też patatem czy porostu słodkim ziemniakiem. Na początku bataty znane były głownie w Ameryce Południowej i Środkowej. Charakteryzują się słodkim smakiem, soczystością oraz mają wyjątkowy aromat.

Właściwości zdrowotne batatów:

Bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

Bataty zawierają również dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, idealne więc będą dla osób z miażdżycą, nadciśnieniem czy otyłością.

Jest to również dobry produkt urozmaicający dietę cukrzyków (IG=44).

Właściwości przeciwotworowe – według badań, u kobiet spożywających więcej produktów bogatych w beta-karoten (a takim są bataty), mniejsze było ryzyko zachorowania na raka piersi. U osób u których zdiagnozowano nowotwór pęcherza, badania dowiodły, że bataty należą do warzyw które mogą chronić przed tą chorobą. W Japonii przeprowadzono badanie, które dowiodło, że bataty mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotwór nerek.

Warto wiedzieć, że bataty zawierają szczawiany, zatem jeśli ktoś boryka się z kamicą nerkową lub kamicą pęcherzyka żółciowego, to powinno się je wykluczyć z diety.

Bataty – odmiany:

Odmian batatów jest około 400 o różnym kolorze skórki. Mogą mieć skórkę brązową, fioletową, czerwoną, beżową, pomarańczową i żółtą. Miąższ w zależności od odmiany natomiast może przyjmować barwę białą, beżową, czerwoną, różową, fioletową, żółtą i pomarańczową. 

  • Czerwona odmiana batatów – to zródło likopenu, zmniejsza on ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów
  • Fioletowa odmiana batatów – zawiera antocyjany – silne przeciwutleniacze. Włączenie do diety fioletowych batatów hamuje powstawanie zmian patologicznych w jelicie grubym.
  • Żółte odmiany batatów – to skarbnica karotenoidów, w tym luteiny poprawiającej kondycję wzroku.

Polecam pyszne frytki z batatów:

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 30 min
  • Czas obróbki term. 30 min
  • Łączny czas 1 godz.

Proste w przygotowaniu, smaczne i co najważniejsze zdrowe frytki z batatów z dodatkiem orzeźwiającego sosu z awokado.

Składniki:

  • 950 g batatów obranych , (2 duże lub 4-5 mniejszych)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1+1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrego chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Krok 1

    Obierz bataty. Pokrój na słupki. Jeśli zależy ci, aby były bardziej chrupiące postaraj się aby słupki były cienkie około 1/2 cm grubości oraz włóż je na chwile do miski z zimną wodą aby pozbyć się skrobi.

    Rozgrzej piekarnik do 225° i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

    Pomieszaj skrobie kukurydzianą z przyprawami (kminek, chili, papryka cynamon), ale nie dodawaj soli na tym etapie.

    przyprawy1_Fotor

    Krok 2

    Wyjmij słupki z wody i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym

    Przełóż bataty do prostokątnego naczynia i polej olejem. Wymieszaj.

    batuty pokrojone

    Krok 3

    Przy pomocy małego sitka posyp słupki cienka warstwą skrobi z przyprawami.

    bataty z przyprawami

    Krok 4

    Ułóż słupki z batatów na tacy do pieczenia. Im mniej będą się stykały ze sobą tym bardziej chrupiące wyjdą.

    frytki z batatów przed pieczeniem

    Krok 5

    Piecz na środkowym poziomie piekarnia, mniej więcej w połowie wysokości, aby były równo ogrzewane z góry i dołu. Po 15 minutach przewróć delikatnie na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Mniejsze frytki upieką się szybciej więc wyłów je wcześniej, aby się nie przypaliły.

    Gotowe frytki posyp solą.

    Podawaj z sosem z awokado.

    Frytki z batatów

Notes

Z podanej ilości batatów wyszło 485g gotowych frytków. To solidna porcja dla dwóch osób.

Sos z awokado idealny do frytków:

https://jagusiowesmaki.pl/recipe/sos-z-awokado-idealny-do-batatow/

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni Nastepny