Muffinki waniliowe z czekoladą
Czas obróbki term. 25 min
Dzisiaj muffinki z czekoladą w środku. Ogólnie babeczki i muffiny to małe wypieki, które przypominają cukiernicze dzieła sztuki. Ile osób tyle przepisów na te pyszności. Mogą być czekoladowe, bananowe, waniliowe z owocami czy czekoladą. Myślisz, że muffinki i babeczki to te same wypieki otóż nie. Są to zupełnie dwa różne rodzaje ciast. Choć na pierwszy rzut oka trudno je odróżnić. Różnica takwi w wyglądzie, składnikach, sposobie wyrabiania ciasta i jego strukturze po upieczeniu.
Czym właściwie różnią się muffinki od babeczek?
Tajemnica tkwi w ich pochodzeniu – muffinki były kiedyś rodzajem bułeczki a babeczka to miniaturowe ciasto. Pierwsza rzecz, która odróżnia te dwa rodzaje wypieków to sposób przygotowania ciasta. Ciasto na muffinki powstaje przez początkowe oddzielenie składników suchych (mąka, proszę do pieczenia) od tych mokrych (olej, jajka, mleko). Kolejnym krokiem jest ich delikatne połączenia za pomocą łyżki. Składniki na babeczki możesz zmieszać już na początku przygotowywania ciasta i dążysz do tego, aby ciasto na babeczki było jednolite.
Kolejna różnica to dobór składników. W muffinach role tłuszczy przejmuje olej. Ciasto muffinkowe jest grudkowate i ledwie zmieszane oraz może zawierać kawałki czekolady, owoce czy otręby. Babeczki to bardziej kaloryczne ciasto z tradycyjnych składników: masła, cukru i jajek.
Jest jeszcze jedna różnica to wygląd i sposób podania. Muffinki są ciężkie i zbite, wyrastają wysoko ponad papilotki i ich powierzchnia lekko pęka. Nie musi być zdobione, muffina to praktycznie samo ciasto a babeczka to najczęściej udekorowane kremem i posypana kolorową posypką królówa stołu. Co ciekawe babeczki serwowane są wyłącznie na słodko a muffiny mogą być także słone czy wytrawne np. z szynką, serem czy szpinakiem. Takie muffiny serwowane są na śniadanie lub jako pożywna przekąska, albo pieczywo do zupy.
- Czas
- Opis
- Zdjęcie
- Składniki
- Wykonanie
- Uwagi
- Wartości odżywcze
Podgląd wydruku
- Czas przygotowania 5 min
- Czas obróbki term. 25 min
Słodkie domowe wypieki na szybko do wykonania w domu. Z zaledwie kilku składników. Pyszne i proste.
Składniki:
- 340 g mąki pszennej, (2 szklanki)
- 10 g proszku do pieczenia, (2 łyżeczki)
- 100 g cukru kryształu, (1/3 szklanki)
- 16 g cukru waniliowego, (3 łyżeczki)
- 1 szt jajko
- 120 g oleju, (1/2 szklanki)
- 290 g mleka, (1 szklanka)
- 12 kostek czekolady, (gorzka, biała czy mleczna)
Wykonanie:
Suche składniki: mąka, proszek do pieczenia i cukier wymieszaj w misce.

W drugim naczyniu wymieszaj mokre składniki: jajka, mleko, olej.

Do suchych składników dodaj mokre i całość delikatnie wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo bo muffinki nie będą puszyste. Jeśli ciasto wydaje się jeszcze grudkowate to dobrze takie ma być.

Piekarnik nastaw na pieczenie góra-dół i 180 stopni.
Metalową formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. Jeśli takich nie posiadasz możesz też wysmarować formę roztopiony masłem i posypać bułką tartą.

Wypełnij dno foremki ciastem tak aby tylko przykryło dno.

Do każdej foremki na ciasto rozłóż kostkę czekolady lub dwie. Im niżej dna czekolada tym lepiej będzie rozpuszczona po upieczeniu.

Przykryj czekoladę ciastem tak aby nie wystawała z ciasta. W przeciwnym razie przypali się i będzie gorzka.

Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz około 25 -30 minut.

Muffinki są upieczone, gdy będą przyrumienione z wierzchu. Możesz to też sprawdzić drewnianym patyczkiem. Wystarczy, że wbijesz go w środek, jeśli nie ma na nim przyklejonego surowego ciasta to ciasto jest upieczone.

Wyciągnij muffinki z formy gdy są jeszcze ciepłe, aby ostygły lub zjedz na ciepło z pyszną rozpływającą się czekoladą.

Notes
Do nakładanie ciasta jeśli masz użyj nabieraczki do lodów, sprawdza się świetnie gdyż możesz dokładnie przełożyć ciasto. Jest wygodna ale zrobisz to też zwykłą łyżką.