Bataty – słodkie ziemniaki o niskim IG
Batat inaczej wilec ziemniaczany, zwany też patatem czy porostu słodkim ziemniakiem. Na początku bataty znane były głownie w Ameryce Południowej i Środkowej. Charakteryzują się słodkim smakiem, soczystością oraz mają wyjątkowy aromat.
Właściwości zdrowotne batatów:
Bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.
Bataty zawierają również dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, idealne więc będą dla osób z miażdżycą, nadciśnieniem czy otyłością.
Jest to również dobry produkt urozmaicający dietę cukrzyków (IG=44).
Właściwości przeciwotworowe – według badań, u kobiet spożywających więcej produktów bogatych w beta-karoten (a takim są bataty), mniejsze było ryzyko zachorowania na raka piersi. U osób u których zdiagnozowano nowotwór pęcherza, badania dowiodły, że bataty należą do warzyw które mogą chronić przed tą chorobą. W Japonii przeprowadzono badanie, które dowiodło, że bataty mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotwór nerek.
Warto wiedzieć, że bataty zawierają szczawiany, zatem jeśli ktoś boryka się z kamicą nerkową lub kamicą pęcherzyka żółciowego, to powinno się je wykluczyć z diety.
Bataty – odmiany:
Odmian batatów jest około 400 o różnym kolorze skórki. Mogą mieć skórkę brązową, fioletową, czerwoną, beżową, pomarańczową i żółtą. Miąższ w zależności od odmiany natomiast może przyjmować barwę białą, beżową, czerwoną, różową, fioletową, żółtą i pomarańczową.
- Czerwona odmiana batatów – to zródło likopenu, zmniejsza on ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów
- Fioletowa odmiana batatów – zawiera antocyjany – silne przeciwutleniacze. Włączenie do diety fioletowych batatów hamuje powstawanie zmian patologicznych w jelicie grubym.
- Żółte odmiany batatów – to skarbnica karotenoidów, w tym luteiny poprawiającej kondycję wzroku.
Polecam pyszne frytki z batatów:
- Czas
- Opis
- Zdjęcie
- Składniki
- Wykonanie
- Uwagi
- Wartości odżywcze
- Czas przygotowania 30 min
- Czas obróbki term. 30 min
- Łączny czas 1 godz.
Proste w przygotowaniu, smaczne i co najważniejsze zdrowe frytki z batatów z dodatkiem orzeźwiającego sosu z awokado.
Składniki:
Wykonanie:
Notes
Z podanej ilości batatów wyszło 485g gotowych frytków. To solidna porcja dla dwóch osób.
Sos z awokado idealny do frytków:
https://jagusiowesmaki.pl/recipe/sos-z-awokado-idealny-do-batatow/




