
Tort urodzinowy Kosz róż
Kolejny tort na urodziny tym razem powstał kosz z różami. Ciasto to połączenie biszkoptu z dodatkiem kakao, czekoladowej masy i maliny.

Tort otynkowałam kremem maślanym na bazie szwajcarskiej. Resztę krem wykorzystałam na wykonanie różyczek i listków na tort. Koszyk i literki powstały z masy cukrowej.
Przepis na domową masę cukrową
Na tort najpierw nałóż pierwszą warstwę kremu maślanego i schłodź około 0,5-1h w lodówce.

Teraz druga warstwa i schłodź ponownie w lodówce.

Poniżej krok po kroku jak powstawał kosz z masy cukrowej.
Z masy cukrowej zroluj wałeczki podobnej grubości i przytnij je na wysokość koszyczka. Przyklej je dookoła ciasta, jeżeli nie chcą się przykleić użyj pędzelka namoczonego w wodzie i zwilż miejsce, w którym będziesz przyklejać paski. Szkielet koszyczka jest gotowy. Schowaj tort do lodówki.
W tym czasie możesz rolować dalej masę cukrową do przygotowania poprzecznych linii. Czas upleść koszyk, delikatnie zwilż krem maślany pędzelkiem namoczonym w wodzie i przyklejaj po kolei paski aż koszyczek będzie gotowy. Schowaj do lodówki.
Na schłodzonym torcie wyszprycuj teraz z masy maślanej różyczki za pomocą tylki Rosyjska róża. Część masy maślanej zabarw czerwonym a część zielonym barwnikiem spożywczym, ja użyłam do tego barwniki w żelu i w proszku, aby wyszedł ładny kolor. Dobrze, aby masa maślana przed szprycowaniem była w lodówce około 0,5-1h. Po wyciągnięciu masy z lodówki, dobrze ją wymieszaj. Poprawi się kolor i masą będzie sztywniejsza i łatwiej będzie robić dekoracje. Teraz przełóż czerwony krem do rękawa z zamocowaną tylką i wyciskaj różę prosto na tort. Dobrze jest papierem czasem przetrzeć końcówkę tak aby tylka była sucha. Jeżeli jakaś róża nie wyjdzie można ja łatwo zdjąć końcówka widelczyka od strony rączki i zrobić od nowa. Kształt różyczek możesz poprawić delikatnie pędzelkiem np. odsłonić środek czy delikatnie wygładzić płatki. Torcik schowaj do lodówki.
Aby koszyczek z różami ładnie się świecił możesz delikatnie posmarować go złotym pyłkiem. Wystarczy pędzelkiem pomalować szczebelki koszyczka
Następnie na torcie wyszprycuj listki z zielonej masy maślanej. Ja użyłam tylki Wilton liść 67. Między kwiatki wyciśnij listki. Gotowe.
Odrobinę masy cukrowej zabarw żółtym barwnikiem i rozwałkuj ją na stolnicy. Wytnij literki i połóż na torcie. Możesz zrobić dowolny napis
Na koniec spryskaj całą plecionkę koszyczka delikatnie złotym sprejem. Na koniec na różyczki możesz położyć kilka złotych perełek.Tort gotowy
