Domowy syrop na przeziębienie

aga

Zobacz jak go zrobić syrop z cebuli i czosnku, jest to prosty syrop na przeziębienie, skuteczny zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Zawiera dużo pozytywnych witamin i mikroelementów. Dzięki temu syropowi już nie raz uniknęłam antybiotyku u dziecka.

Preparat ten możesz zrobić z dowolnej odmiany cebuli ja uwielbiam cebule czerwona i takiej też użyłam. Jeśli robisz syrop dla dziecka dodaj więcej miodu będzie on słodszy i łagodniejszy.

Właściwości cebuli

Nasze babki nie bez powodu tak chwaliły działanie dezynfekujące i łagodzące syropu z cebuli. Wiadomo że domowej roboty syrop zawiera witaminy takie jak witamina C, A1, B1, B2 i PP. Zawiera także wiele mikroelementów: warto tu wspomnieć o cynku budującym naszą odporność przeciwwirusową, selenie który ma działanie przeciwmiażdżycowe jak i fosforze bedącego budulcem naszych kości oraz wapń.

Właściwości czosnku

Już w starożytnej medycynie pojawił się czosnek i był ceniony za swoje właściwości lecznicze. Dziś nauka dokładnie zbadała ten fenomen natury i wiemy już z pewnością ze ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest to naturalny antybiotyk. Naukowcy stwierdzili ze substancje zawarte w czosnku hamują różne rodzaje bakterii takich jak gronkowiec, paciorkowiec, pałeczki okrężnicy czy otoczaków. Bakterie te co roku stają się coraz bardziej odporne na działanie antybiotyków warto więc postawić na naturę.

Smak syropu

Smak jest przyjemny i łagodny jednak zapach jest dość intensywny nie pij go przed wyjściem z domu.

Na co pomaga syrop z cebuli i czosnku?

Głównie pomoże ci na kaszel, katar a także wzmocni odporność na wirusy. Dodatek czosnku zadziała jak naturalny antybiotyk i zahamuje rozwój bakterii. Pomoże też na zapalenie gardła, krtani, zatoki i anginę.

Syrop z cebuli i czosnku na jaki kaszel?

Mikstura ta pomoże ci oczyścić górne drogi oddechowe poprzez rozrzedzenie wydzieliny a wiec zadziała zarówno na ten mokry jaki i suchy kaszel.

Jak stosować syrop?

Możesz go pić profilaktycznie po 1-2 łyżeczki dziennie a gdy już złapie cię przeziebienie nawet 3 łyżki dziennie, dzieciom podaj 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie.

Czas Przygotowania: 10 minuty

Czas gotowania: 24 godziny

Czas całkowity: 24 godziny, 10 minuty

Kategoria: Desery

Porcje: 1 osoby

Składniki

  • Cebula – 2 szt
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Miód – 4 łyżki

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz, pokrój w plasterki
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę albo drobno posiekaj
  3. Układaj w szklanym naczyniu warstwami
  4. Zalej miodem, zakręć słoik pokrywką i odstaw na kuchenny parapet.
  5. Poczekaj, aż cebula puści sok ok 24 godzin
  6. Przecedź do butelki lub słoiczka przez gazę
  7. Przechowuj w lodówce do 10 dni.

1 Komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni Nastepny