
Domowy syrop na przeziębienie
Zobacz jak go zrobić syrop z cebuli i czosnku, jest to prosty syrop na przeziębienie, skuteczny zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Zawiera dużo pozytywnych witamin i mikroelementów. Dzięki temu syropowi już nie raz uniknęłam antybiotyku u dziecka.
Preparat ten możesz zrobić z dowolnej odmiany cebuli ja uwielbiam cebule czerwona i takiej też użyłam. Jeśli robisz syrop dla dziecka dodaj więcej miodu będzie on słodszy i łagodniejszy.
Właściwości cebuli
Nasze babki nie bez powodu tak chwaliły działanie dezynfekujące i łagodzące syropu z cebuli. Wiadomo że domowej roboty syrop zawiera witaminy takie jak witamina C, A1, B1, B2 i PP. Zawiera także wiele mikroelementów: warto tu wspomnieć o cynku budującym naszą odporność przeciwwirusową, selenie który ma działanie przeciwmiażdżycowe jak i fosforze bedącego budulcem naszych kości oraz wapń.
Właściwości czosnku
Już w starożytnej medycynie pojawił się czosnek i był ceniony za swoje właściwości lecznicze. Dziś nauka dokładnie zbadała ten fenomen natury i wiemy już z pewnością ze ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Jest to naturalny antybiotyk. Naukowcy stwierdzili ze substancje zawarte w czosnku hamują różne rodzaje bakterii takich jak gronkowiec, paciorkowiec, pałeczki okrężnicy czy otoczaków. Bakterie te co roku stają się coraz bardziej odporne na działanie antybiotyków warto więc postawić na naturę.
Smak syropu
Smak jest przyjemny i łagodny jednak zapach jest dość intensywny nie pij go przed wyjściem z domu.
Na co pomaga syrop z cebuli i czosnku?
Głównie pomoże ci na kaszel, katar a także wzmocni odporność na wirusy. Dodatek czosnku zadziała jak naturalny antybiotyk i zahamuje rozwój bakterii. Pomoże też na zapalenie gardła, krtani, zatoki i anginę.
Syrop z cebuli i czosnku na jaki kaszel?
Mikstura ta pomoże ci oczyścić górne drogi oddechowe poprzez rozrzedzenie wydzieliny a wiec zadziała zarówno na ten mokry jaki i suchy kaszel.
Jak stosować syrop?
Możesz go pić profilaktycznie po 1-2 łyżeczki dziennie a gdy już złapie cię przeziebienie nawet 3 łyżki dziennie, dzieciom podaj 1-2 łyżeczki 2-3 razy dziennie.

Czas Przygotowania: 10 minuty
Czas gotowania: 24 godziny
Czas całkowity: 24 godziny, 10 minuty
Kategoria: Desery
Porcje: 1 osoby
Składniki
- Cebula – 2 szt
- Czosnek – 4 ząbki
- Miód – 4 łyżki
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz, pokrój w plasterki
- Czosnek przeciśnij przez praskę albo drobno posiekaj
- Układaj w szklanym naczyniu warstwami
- Zalej miodem, zakręć słoik pokrywką i odstaw na kuchenny parapet.
- Poczekaj, aż cebula puści sok ok 24 godzin
- Przecedź do butelki lub słoiczka przez gazę
- Przechowuj w lodówce do 10 dni.
1 Komentarze
19 kwietnia – Dzień Czosnku – Jagusiowe Smaki
12 września 2021 at 12:20
[…] Przepis na syrop: […]