
Sałatka jarzynowa z rosołu
Dzisiaj powstała sałatka jarzynowa z tego względu że z rosołu zostały mi warzywa, smaczne wyciągnięte z gotującego się rosołu i lekko twarde. Taka sałatka na szybko a do tego smak warzyw z rosołu dodaje dodatkowego ciekawego aromatu. Oczywiście można ją zrobić z warzyw ugotowanych w tradycyjny sposób wtedy wydłuża się czas jej przygotowania. Dlatego polecam moja wersje tej popularnej sałatki.
Na czym polega fenomen sałatki jarzynowej? Moim zdaniem jest ona tak popularna bo jest smaczna, tania i prosta w przygotowania a jej receptura opiera sie na łatwo dostępnych skłądnikach.
Sałatka jarzynowa wcale nie taka polska, choć znana jest dzisiaj przez większość Polaków jeśli nie wszystkim a swoje lata triumfu święciła w latach PRL-u pochodzi z Rosji. Jej obecna forma różni się znacznie od pierwotnej receptury. Jej autorem jest Lucien Olivier właściciel i szef moskiewskiej restauracji.
Czas Przygotowania: 10 minut/y
Czas całkowity: 10 minut/y
Składniki
- Marchewki – 3 duże marchewki (z rosołu)
- Ziemniak – 1 duży (z rosołu)
- Ogórki kiszone – 5 średnich
- Cebula – 1 mała np. czerwona
- Kukurydza – 2 łyżki (można dać zielonego groszku)
- Jajka – 3 szt
- Sos: musztarda 2 łyżki, Jogurt naturalny 1 op małe, majonez 2 łyżki
- Przyprawy: koperek siekany lub natka pietruszki, pieprz czarny – ilość do smaku
Sposób przygotowania
- Marchew i ziemniaki przestudź i obierz. Pokrój w małą kostkę
- Ogórki kiszone pokrój w kostkę
- Cebule pokrój wcześnie w kostkę i nasól
- Ugotuj jajka i pokrój w kostkę.
- Połącz wszystkie składniki z sosem. Dopraw do smaku.
