sałatka

Sałatka z serem camembert

aga

Czas przygotowania 10 min

Czas obróbki term. 10 min

Ilość porcji

Sałatka z panierowanym serem camembert to ciekawa propozycja. Najsłynniejszy francuski ser w towarzystwie pistacji i migdałów podawany z orzeźwiającą sałatką. Ser camembert to miękki ser podpuszczkowy, przy lekkim naciśnięciu powinien być sprężysty i mieć wewnętrzną warstwę kremową. Ceniony jest za intensywny smak i aromat, ale jest także dobrym źródłem białka, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Camembert można smażyć np. panierowany lub bez panienki. 

Ja proponują sałatkę z panierowanym camembert:

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 10 min
  • Czas obróbki term. 10 min
  • Łączny czas 20 min

Ser camembert w panierce pistacjowo - migdałowej w połączeniu z orzeźwiającą sałatką i szparagami. Zachwyca intensywnym smakiem i lekkością sałatki.

Składniki:

Sos winegret:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki octu białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Sałatka:

  • 1 szt mix sałat
  • 4 szt szparagów konserwowych ze słoiczka
  • 20 szt pomidorów truskawkowych lub cherry

Camembert - panierowanie:

  • 1 szt ser camembert
  • 50 g bułki tartej lub miąższ chleba zwykłego
  • 10 g pistacji bez łupinek
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 2 szt jajek
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

Wykonanie:

  • Sos winegret:

    Wymieszaj 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki octu białego. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

    sos

    Sałatka:

    Pomidorki 20 szt pokrój na ćwiartki, szparagi każdą sztukę przekrój na 8 kawałków.

    pomidory i szparagi

    Przygotuj mix sałat. Wymieszaj ze szparagami i pomidorami i polej sosem winegret.

    Camembert – panierowanie:

    Do pierwszej miseczki włóż: 20g mąki.

    Do drugiej miseczki włóż: 2 jajka, za pomocą widelca roztrzep żółtka i białka na jednolitą masę.

    Do trzeciej miseczki włóż: 10g pistacji bez łupinek (zmiksowanych lub bardzo drobno pokrojonych), 1 łyżkę mielonych migdałów, 50g bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

    Ser camembert pokrój na 8 części.

    składniki na panierkę

    Każdy kawałek sera obtocz po kolei w mące, otrzep dobrze z nadmiaru. Następnie obtocz ser dokładnie w roztrzepanym jajku, używając do tej czynności dwóch widelców. Kolejno obtocz ser w zawartości ostatniej trzeciej miseczki w panierce. Możesz zrobić drugą warstwę panierki. Kawałki sera musza być dobrze obklejone panierką. Do garnka wlej olej nagrzej dobrze do około 180 stopni C. Wrzuć ser i smaż z jednej i drugiej strony na rumiany kolor.

    smażony camembert

    Ser wyłóż na gotową sałatkę. Najlepiej smakuje świeżo zrobiona sałatka z jeszcze ciepłym serkiem.

    Jeśli musisz odłożyć na później to włóż serki do naczynia żaroodpornego, wyłożonego ręcznikiem papierowym i ustaw temp. na 80 stopni na kilka minut. Serki utrzymają wtedy temperaturę i będą ciepłe.

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis