Ciasto Filo – weź 3 arkusze. Rozłóż na desce jeden na drugim. Przekrój na 3 paski i każdy pasek też przekrój na 3 części. Takim sposobem z jednego arkusza wyjdzie 12 szt kwadratów. W sumie 36 szt z 3 arkuszy. Rozpuść 20 g masła i wymieszaj z 20g ciepłej wody. Weź klasyczną formę od muffinek i przesmaruj masłem z dodatkiem wody za pomocą pędzelka. Weź 3 kwadraty ciasta i każdy kawałek rozłóż na desce i delikatnie przesmarują masłem z dodatkiem wody, od razu składaj po przekątnej.

I tak trzy złożone ze sobą kwadraty ciasta umieść w gniazdach foremki od muffinek.

Krem:
Odmierz 400g mleka, do garnka wlej 300g mleka, 100g zostaw. Mleko 300g włącz na gaz i zagotuj. Do większej miseczki przełóż 4 żółtka, 80g cukru – utrzyj przez moment.

Dodaj 20g mąki pszennej i 20g ziemniaczanej i utrzyj. Ten sposób mieszania składników da nam pewność, że w kremie nie będzie grudek. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wyciąg nasionka i wrzuć do kremu.

Dodaj pozostałe 100g mleka. Wymieszaj.

Jeśli mleko zagotowało się w garnku to dla naszego bezpieczeństwa gorące mleko wlej do miski z żółtkami i wymieszaj.Wlej je teraz z powrotem do garnka.

Teraz mieszaj na gazie do zgęstnienia kremu. Wyłącz gaz i do gorącego kremu dodaj 20 g masła, wymieszaj.

Weź łyżkę i nakładaj po 2 łyżki do każdego koszyczka. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.

Czas pieczenia to 15 minut, ale obserwuj, jeżeli zobaczysz że koszyczki są ładnie złote to już możesz je wyciągać. Krem mamy już bezpieczny, on się tylko troszkę zapiecze i będziemy mogli działać dalej.

Po upieczeniu, ładne złote koszyczki odstawiamy w foremce, aby ostygły.
Gdy ostygną, dajemy po ½ łyżeczki dżemu malinowego do każdego koszyczka, to nam ładnie sklei owoce z kremem, na to umyte owoce: borówki, malinki czy inne owoce sezonowe.
Koszyczki gotowe, wystarczy je oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
