Przygotowanie aktywnego zakwasu:
Wieczorem wyciągnij zakwas z lodówki, dokarm (100g mąki i 100g letniej wody wymieszaj z zakwasem) i zostaw na całą noc. Rano zakwas będzie już aktywny i gotowy do użycia.
Rogaliki:
Masło 30g roztop i przestudź.

Mleko zagrzej tak aby było ciepłe nie gorące.
W miejsce umieść 150g aktywnego zakwasu, 450g mąki, 5 łyżek cukru i szczyptę soli. Wbij jajka i dolej ciepłe mleko oraz roztopione i przestudzone masło.

Wymieszaj wszystko do połączenia składników.

Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką.

Delikatnie zarób ciasto i zrób z niego kulkę obtoczoną mąką.

Następnie przełóż ciasto do dużej miski obtoczonej mąką (miseczka musi być przynajmniej dwa razy większa niż ciasto).
Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 3 godziny – ciasto podwoi swoją objętość.

Połowę wyrośniętego ciasta przełóż na blat posypany mąką i wałkuj na kształt koła. Następnie podziel na 8 szczęści jaki pizzę. Tak aby powstało 8 trójkątów. Jeżeli chcesz mieć rogaliki z nadzieniem na środek trójkąta nałóż po łyżeczce nadzienia (czekolada, nutella, dżem).

Jeżeli lubisz z czekoladą – połam kostki czekolady i rozłóż na środku.

Każdy trójkąt zwijaj na kształt rogalika zaczynając od szerszej podstawy. Każdy rogalik możesz dodatkowo pędzelkiem posmarować wodą i posypać grubym cukrem kryształem.

Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką.

Po około 1h możesz możesz upiec rogaliki w temp 220 przez 10 minut i później w 180 stopniach przez kolejne 10 minut. Piecz aż rogaliki się zarumienią, im mniejsze rogaliki tym krócej pieczesz.
