pączki

Idealne, lekkie pączki z nadzieniem

aga

Czas przygotowania 2 godz.

Czas obróbki term. 30 min

Ilość porcji 4

To najlepszy przepis na domowe pączki drożdżowe smażone na oleju. Pączki są wyrośnięte, lekkie i puszyste. Tradycyjnie smażę je na oleju roślinnym, ale możesz je usmażyć na mieszance po połowie smalcu i oleju. Ciasto drożdżowe ładnie wyrasta a pączki szybko się smażą, idealne na tłusty czwartek. Smaczne z nadzieniem z marmolady, budyniem czy czekoladą. Całość dopełni polewa z lukru cytrynowego.

Sekretem tego ciasta na pączki jest ubijanie jajek na parze dzięki temu pączki smażą się szybciej a ciasto jest miękkie i wyjątkowo smaczne. 

Jeśli chcesz mieć pewność, że pączki podczas smażenia nie pękną i nie wypłynie z nich nadzienie oraz wchłoną mniej tłuszczu. Dodaj do ciasta dwie łyżki spirytusu, rumu, wódki lub octu.  

Mąka, którą używam do ciasta to Lubella typ 550, ale sprawdzi się również inna pszenna.

Sposób nadziewania pączków przed smażeniem:

Podziel ciasto na małe kęsy, formując z nich małe kule. Wciskając kciuk w środek kuli utwórz po środku dziurę, do której nałóż konfiturę, zaklej otwór ściskając ciasto ze sobą. Formułuj w dłoniach z ciasta ponownie kształtną kulę. Odstaw pączki do wyrośnięcia i usmaż krążki.

Kolejny sposób nadziewania pączków przed smażeniem to taki za pomocą szklanki. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm a następnie wytnij z niego krążki na pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż odrobinę nadzienia i przykryj drugim krążkiem. Dociśnij palcami brzegi, by ciasto się zlepiło i odetnij brzegi szklanką. Odstaw do wyrośnięcia i usmaż pączki.

Jakie nadzienie do pączków?

Do nadziewania przed smażeniem najlepiej nada się twarda marmolada ewentualnie zamiast marmolady możesz dać kostki czekolady. Czekolada rozpuści się pod wpływem temperatury. Jeśli nadzienie jest rzadsze. Lepiej sprawdzi się szpryca lub strzykawka, ale dopiero po usmażeniu pączków.

Nadziewanie pączków po usmażeniu:

Nadziewanie szprycą lub strzykawką. To z kolei najprostszy i najbezpieczniejszy sposób. Nadziewając w ten sposób masz gwarancję, że konfitura nie wypłynie podczas smażenia. Jak to zrobić? Przełóż nadzienie do szprycy cukierniczej takiej z długim zakończeniem. Wbij w usmażone już pączki i wyciśnij nadzienie do środka. W ten sposób możesz nadziać pączki konfiturą, budyniem czy czekoladą. Jeśli nie posiadasz szprycy wykorzystaj zwykłą strzykawkę kupioną w aptece. Nadzienie wtedy nie powinno być zbyt gęste, bo może utknąć w strzykawce.

A może pączki z lukrem cytrynowym?

Każdego pączka możesz również polukrować. Najlepiej zrobić to pędzelkiem kuchennym, gdy są jeszcze ciepłe, wtedy lukier ładnie rozprowadzi się na pączkach.

Przepis na cytrynowy lukier do pączków znajdziesz tutaj

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij

Pączki domowe

  • Czas przygotowania 2 godz.
  • Czas obróbki term. 30 min
  • Łączny czas 2 godz. 30 min
  • Ilość porcji 4

Smażone pączki z nadzieniem z konfitury, marmolady, czekolady lub budyniu. Najlepsze z nadzieniem i lukrem, smakują również bez dodatków.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka, (1 szklanka)
  • 50 g droższy świeżych
  • 80 g cukru kryształu
  • 1 szt jajko
  • 3 szt żółtek
  • 1 szczypta soli
  • 1 L oleju, (lub 1/2L oleju reszta smalec)

Wykonanie:

  • Krok 1

    Zrób zaczyn. W miejsce lub dużym słoiku przynajmniej litrowym z przygotowanych składników na ciasto weź 2 łyżki mąki, 3 łyżki ciepłego mleka i łyżkę cukru. Dobrze wymieszaj z pokruszonymi drożdżami. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Zaczyn powinien urosnąć i bardzo się spienić. Możesz zaczyn umieścić w piekarniku (ustaw na 35 stopni).

    drożdże na pączki

     

    Krok 2

    Przygotuj mąkę, mleko i masło i jajka. W dużej misce umieść przesianą mąkę. Mleko lekko podgrzej a masło roztop w rondelku na małej mocy palnika. Zagotuj wodę w większym garnku. Do mniejszego daj jajka, żółtka i cukier. Zacznij ubijać i postaw garnek na większym garnku z gotującą się wodą. Ubijaj nadal do uzyskania puszystej masy.

    Jajka ubite na parze

    Krok 3

    Do przygotowanej wcześniej mąki dodaj szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jajka. Wymieszaj ciasto. W miarę mieszania dolewaj ciepłe mleko, wyrabiaj dalej, pod koniec dodaj roztopione masło. Ręką wyrabiaj ciasto, powinno być dość stałej konsystencji, ale nie twarde.

    ciasto na pączki

     

    Krok 4

    Ciasto ponownie nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło na około godzinę lub półtorej.

    Przygotuj stolnicę. Wysyp na nią trochę mąki i przełóż ciasto drożdżowe. Rozwałkuj delikatnie na grubość około 1 cm nałóż około ½ łyżeczki twardej marmolady, przyłóż drugim ciastem i wykrój szklanką. Zaciśnij brzegi i odłóż do wyrośnięcia. Przykrój ściereczką bawełnianą i odłóż w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, aż pączki podwoją swoją wielkość.Pączki wyrastaanie

     

    Krok 5

    W trakcie wyrastania pączków przygotuj średniej wielkości garnek. Wlej olej lub olej zmieszany ze smalcem i nagrzej na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna wynosić około 170 stopni Celsjusza, jeśli nie masz termometru to sprawdź czy kawałek ciasta wrzucony do oleju od razu wypłynie i zacznie się smażyć. Jeśli tak to olej jest dobrze nagrzany.

    Przygotuj miseczkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, będzie potrzebna do położenia świeżo upieczonych pączków. Przygotuj też cedzak.

    Na nagrzany olej kładź po kilka pączków, nie za dużo, bo jeszcze urosną podczas smażenia.

    Po około 2-3 minutach, gdy spód się zarumieni naczynie odkryj i odwróć pączki. Smaż na rumiano kolejne 2-3 minuty. Każdą partię odkładaj na ręcznik papierowy.

    usmażone pączki

    Krok 6

    Lukier

    Każdego pączka możesz również polukrować. Najlepiej zrobić to pędzelkiem kuchennym, gdy są jeszcze ciepłe, wtedy lukier ładnie rozprowadzi się na pączkach.

    pączki usmażone i polukrowane

    Jeśli lubisz tylko oprószone cukrem pudrem, zrób to, gdy pączki ostygną, aby cukier się nie rozpuścił.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis