Domowa masa cukrowa

aga

Czas przygotowania 20 min

Czas obróbki term.

Ilość porcji

Domową masę cukrową na tort możesz zrobić własnoręcznie z kilku prostych składników. Wypróbowałam kilka przepisów i tak naprawdę można ją zrobić z cukru pudru, żelatyny i wody i to jest podstawa. Z takiej masy możesz zrobić proste ozdoby takie jak np. gwiazdki, kwiatki czy pokryć cały tort. Ale jeśli dodasz glukozę w proszku i tłuszcz roślinny masa cukrowa będzie bardziej elastyczna i dłużej zachowa właściwości plastyczne. Z takiej masy możesz już wykonać bardziej skomplikowane dekoracje. Ja zrobiłam rodzinę misiów. Poniżej zdjęcia krok po krok jak zrobić takie właśnie misie. Taka elastyczna masę będzie też idealna do zrobienia kokardki.

Masa cukrowa na tort zrobiona samodzielnie daje przede wszystkim satysfakcję i dużo możliwości. Taka masa jest jadalna, bardzo słodka wszak to sam cukier, ale można ją zjeść. 

Poniżej przepis na masę cukrową która według mnie jest najlepsza – sprawdzony. Z podanego przepisu wychodzi taka ilość masy że wystarczy na pokrycie średniego tortu i drobne ozdoby. Jest koloru białego, jeśli chcesz uzyskać jakiś inny kolor dodaj do masy barwniki spożywcze. 

U mnie sprawdziła się idealnie na ozdoby do tortu na urodziny mojego synka. 

Tort na pierwsze urodziny

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 20 min
  • Łączny czas 20 min

Masa cukrowa zrobiona z podstawowych składników dostępnych w domu. Przepis krok po kroku na dekoracje w postaci rodzinki misiów na tort urodzinowy.

Składniki:

  • 15 g żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy w proszku, (dodatkowo)
  • 3 łyżeczki planty lub oleju kokosowego, (dodatkowo)

Wykonanie:

Masa cukrowa:

  • Masa cukrowa

    Żelatynę w ilości 15g rozpuść w 70g zimnej wody, dobrze wymieszaj i odstaw.

    żelatyna

    Gdy żelatyna napęczniej potrwa to około 5-10 minut. Przełóż ja do garnka.

    żelatyna

    Podgrzej ją w kąpieli wodnej (zagotuj niewielką ilość wody w garnku i na wierzchu umieść miskę lub drugi garnek tak aby nie dotykał wody).

    kąpiel wodna

    Podgrzewaj delikatnie aż żelatyna się rozpuści, dodaj 100g glukozy w proszku. Podgrzewaj mieszając aż powstanie jednolita konsystencja. Na końcu dodaj 3 łyżeczki planty. Rozmieszaj dobrze i ściągnij z gazu. Uważaj, aby płyn się nie zagotował, bo żelatyna straci swoje właściwości.

    żelatyna z glukozą

    Do jeszcze ciepłego płynu dodawaj stopniowo przesiany cukru pudru, mieszaj łyżką cały czas (możesz nie zużyć całego podanego w przepisie cukru pudru, to ile cukru przyjmie masa zależy od jego jakości jak i od temperatury masy).

    żelatyna z cukrem pudrem

    Gdy zacznie tworzyć się gęstsza masa, bardziej zwarta przenieś całość na blat posypany grubą warstwą cukru pudru i dalej wyrabiaj rękami.

    masa cukrowa na stolnicy

    Dosypuj cukier puder stopniowo aż będzie miała konsystencję plasteliny. Na początku masa mocno się klei do rąk, ale to normalne, dalej zagniataj podsypując ręce cukrem pudrem i zagniataj opuszkami palców.

    masa cukrowa gotowa

    Gotową masę cukrową możesz zabarwić barwnikiem spożywczym najlepiej w żelu lub proszku. Ale te w proszku są bardzo mocne i musisz się liczyć z tym, że zabarwią także ręce. Do gotowej masy cukrowej dodaj odrobinę barwnika i zagniataj masę chwile jak plastelinę aż uzyskasz jednolity kolor. Jeśli kolor wyda ci się za słaby dodaj jeszcze barwnika i znowu zagnieć. Podczas zagniatania masa będzie się lepiła do rąk, możesz delikatnie podsypać ręce i blat cukrem pudrem.

    Jeśli chcesz zabarwić całą masę na jeden kolor wygodnie jest zrobić to już podczas dodawania cukru pudru do płynnej żelatyny.

    masa z barwnikiem

    Gotową masę rozwałkuj na blacie posypanym delikatnie cukrem pudrem. Szczególnie w lecie, gdy jest gorąco, gdyż masa może się kleić. Blat możesz też posmarować olejem, jeśli robisz masę cukrową o intensywnym kolorze (cukier puder może zaprószyć masę i będą widoczne białe naloty) lub gdy jest zimno.

    Wałkuj do uzyskania odpowiedniej wielkości. Rozwałkowana masa musi być sporo większa niż tort. Rozwałkowaną masę przełóż na wałku lub na rozłożonych dłoniach i przedramieniu delikatnie na tort tak aby nie zrobić dziur podczas transportu. Dobrzej dopasuj masę do tortu, zacznij od wierzchu a dopiero potem boki. Nadmiar możesz odciąć nożem, tylko nie docinaj odraza dokładnie przy samym cieście. Zastaw odrobinę więcej masy dookoła tortu, zawsze możesz dociąć ponownie, dokleić już się za bardzo nie da.

    masa cyrkowa

    A z resztek odkrojonej masy możesz zrobić inne dekoracje. Najlepiej takie płaskie dekoracje od razu przekleić do tortu gdy są jeszcze plastyczne za pomocą odrobiny wody ( możesz też użyć do klejenia bezbarwnego alkoholu np. wódki). Jeśli używasz tylko części masy to pozostałą szczelnie zamknij w woreczku, aby nie wyschła.

     

    Aby zrobić kokardkę, rozwałkuj masę i wytnij długi szary pasek, końcówki pomarszcz rękami i zawiń do środka. Na koniec paseczek na środek i kokardka gotowa.

    Bardziej skomplikowane dekoracje możesz zrobić wcześniej i pozostawić je w temperaturze pokojowej, aby dobrze zaschły. Wtedy przełóż jest do pojemnika lub przykryj ściereczką, aby się nie kurzyły. Takie dekoracje można przechowywać naprawdę długo. Gdy będą potrzebne przyklej je do ciasta za pomocą lukru (czyli cukier puder wymieszany z odrobiną wody).

    Tort obłożony taką masą, pomimo że masa twardnieje bardzo dobrze się kroi i jest bardziej stabilny.

    Misie zrobione z masy cukrowej – krok po kroku:

    Przygotuj 4 kulki z masy cukrowej:

    • 2 kulki w kolorze szarym i jasno-szarym – misie. (Do białek masy cukrowej dodaj odrobinę czarnego barwnika, zagnieć dobrze tak aby był jednolity szary kolor – ja nie miałam barwnika użyłam czarnego pisaka cukrowego i też zabarwił masę. Z otrzymanej kulki szarego koloru odklej malutki kawałek i dodaj białej masy cukrowej, zagnieć, powstanie w ten sposób mała kulka jasno-szara)
    • 1 malutka kulka w kolorze różowym – różowa kokardka. (Do białek masy dodaj odrobinę różowego barwnika i zagnieć)
    • 1 malutka kulka w kolorze niebieskim – niebieska kokardka. (Do białek masy dodaj odrobinę niebieskiego barwnika i zagnieć)

    Napisy na torcie (cyferki, napis) – możesz zrobić pisakiem cukrowym.

Notes

Tort przed nałożeniem masy cukrowej musisz wcześniej odpowiednio przygotować i posmarować go masą maślaną. Taka masa na bazie masła umożliwi dokładne przeklejenie się masy cukrowej do tortu. Tort powinien być dokładnie nią otynkowany, najlepiej dwukrotnie i schłodzony tak aby ciasto było bardziej stabilne. Jednak przed samym nałożeniem masy cukrowej wyciągnij chwilę wcześniej ciasto z lodówki aby masa maślana lekko zmiękła. Wtedy masa cukrowa dobrze się do niej przyklei.

Tynkowanie tortu masą maślany jest o tyle ważne że kontakt masy cukrowej z bitą śmietaną, masą serową czy innymi wodnistymi kremami może rozpuścić masę cukrową w miejscu kontaktu i spowodować powstanie nie estetycznych zacieków.

Gotową masę cukrową możesz jakiś czas przechowywać szczelnie zawiniętą w woreczku. Aby ponownie jej użyć zagnieć dobrze masę (możesz ją podgrzać w mikrofalówce). W lodówce może być przechowywana jeszcze dłużej nawet kilka tygodni. Jednak uważam że najlepiej tworzy się dekoracje ze świeżej masy odrazu po przygotowaniu jej. Jest wtedy najbardziej plastyczna.

Jeśli masa wyszła mało elastyczna to możliwe że zostało dodane za dużo cukru pudru.

Jeśli natomiast klei się do rąk przy formowaniu figurek, ręce można opruszyć cukrem pudrem

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis