Marynata do mięs

Marynata uniwersalna do mięs

aga

Czas przygotowania 5 min

Czas obróbki term.

Ilość porcji

Marynatą zalewa się produkty przeznaczone do obróbki cieplnej takie jak mięsa ma to na celu przeniknięcie aromatów przypraw do zamarynowanej żywności i poprawienie jej walorów smakowych. Marynowanie mięsa powoduje, że staje się ono bardziej soczyste. Aby spowolnić rozwój bakterii, marynowanie powinno zachodzić w chłodnym środowisku (w lodówce).

Do przyrządzenia marynaty możemy wybrać ulubione przyprawy i zioła. Można przygotować wersję słodką, łagodną lub pikantną w zależności od tego na co mamy ochotę.

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij

Marynata do mięs

  • Czas przygotowania 5 min
  • Łączny czas 48 godz.

Marynata - sekret aromatycznego, rozpływającego się w ustach mięsa.

Składniki:

  • 6 g zioła prowansalskie, (2 łyżki)
  • 6 g papryka słodka w proszku, ( 1 łyżka)
  • 25 g sos sojowy, (2 łyżki)
  • 25 g ocet balsamiczny, (2 łyżki)
  • 25 g olej, (2 łyżki)
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj mięso tak aby marynata pokryła całe mięso i odłóż najlepiej na 2-3 dni.

Notes

Ja do przygotowania mięsa nie używam soli. Moja kilkuletnia córka bardzo lubi mięso przygotowane w ten sposób ale jeżeli chcesz możesz dodać soli do smaku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis