Ciasto Malinowa chmurka

aga

Czas przygotowania

Czas obróbki term.

Ilość porcji

Malinowa chmurka to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie jadłam. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jeszcze nie zdążyło się, aby choć jeden kawałek się zmarnował. Wręcz przeciwnie zazwyczaj znika w ciągu jednego dnia a to jest dość wysokie ciasto.

Ciasto malinowa chmurka to połączenie kwaskowych malin z delikatnym kremem mascarpone i słodyczą bezy. Całość wygląda rewelacyjnie i jeszcze lepiej smakuje. 

Upieczenie tego ciasta wymaga troszkę wprawy, ale z każdym kolejnym wypiekiem jest łatwiej, gdy znamy już kolejność i sposób wykonania. Wystarczy trzymać się przepisu, który podaje dokładnie w takiej kolejności jak sama robię poszczególne etapy i sukces gwarantowany!

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij

Słodkie połączenie chrupiącej bezy migdałowej z delikatnym kremem mascarpone i intensywnymi w smaku malinami.

Składniki:

Galaretka z malinami:

  • 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • 3 szt galaretka malinowa
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Beza migdałowa:

  • 3 szt białka
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru kryształu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej , (skrobi)
  • 50 g płatków migdałowych

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 szt żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone, (schłodź w lodówce 12 godzin)
  • 500 ml śmietany kremówki 36%, (schłodź w lodówce 12 godzin)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanili

Wykonanie:

  • Galaretka z malinami:

    Wodę w ilości 3,5 szklanki zagotuj i rozpuść w niej 3 galaretki malinowe. Mieszaj dobrze aż cały proszek się rozpuści. Jeżeli dodajesz mrożone maliny (600g) to odrazu wrzuć je do galaretek i delikatnie wymieszaj. Jeżeli świeże poczekaj aż galaretka ostygnie i dopiero daj maliny.

    galaretka z malinami

    Odstaw do lekkiego stężenia. Możesz czasem przemieszać, aby maliny się równomiernie rozprowadziły w galaretce, ale zrób to delikatnie tak aby nie uszkodzić malin.

    galaretka stężała

    Gdyby galaretka za szybko stężała a ciasto jeszcze nie będzie gotowe to możesz ją bardzo delikatnie podgrzać i ponownie czekać aż zacznie gęstnieć.

    Beza migdałowa:

    Białka 3 szt umieść w misce do ubijania.

    białka

    Dodaj szczyptę soli i ubijaj to uzyskania sztywnej pianki. Dodawaj teraz stopniowo 150g cukru i dalej ubijaj aż piana zrobi się gęsta i błyszcząca a cukier będzie prawie nie wyczuwalny. Pod koniec ubijania zmniejsz obroty i dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

    białka ubite

    Formę (u mnie o wymiarach 25x30cm) odwróć do góry dnem i posmaruj delikatnie masłem, na to wyłóż papier do pieczenia. Masę bezową rozprowadź na papierze wielkości blachy, wyrównaj.

    białka na brytanie

    Posyp 50g płatków migdałowych.

    beza z migdałami

    Teraz upiecz w 140 stopniach C przez 1 godzinę. Dobrze upieczona beza będzie chrupka i lekko popękana.

    upieczona beza

    Kruche ciasto:

    Masło i jajka powinny być dobrze schłodzone. Tuż przed robieniem ciasta wyciąg je z lodówki i przygotuj wszystkie skłądniki.

    składniki na ciasto

    Na stolnicę wyłóż 150 mąki pszennej, 30 g cukru pudru, 100g masła, 8g cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i siekaj nożem aż składniki będą dobrze wymieszane.

    ciasto siekanie

    Dodaj 3 żółtka i siekaj dalej aż zacznie tworzyć się ciasto. Szybko zagnieć rękami ciasto i uformuj kulę.

    ciasto

    Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.

    ciasto owinięte folią

    Prostokątną blachę takie samej wielkości (u mnie 25x30cm) w jakiej pieczona była beza wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj mniej więcej do wielkości blachy, przełóż na blachę. Dopasuj do blachy ciasto, możesz urywać wystające kawałki i dokleić w miejscach w których brakuje ciasta. Staraj się w miarę równomiernie rozłożyć ciasto tak aby równo się upiekło. Włóż ciasto razem z blachą do lodówki na pół godziny.

    Wyciągnij ciasto ponakłuwaj widelcem.

    ciasto

    Piecz w temp 190 stopni przez około 15 minut. Aż lekko się zarumieni i będzie upieczone.  Zostaw w brytanie do ostudzenia. W miejscach w których ciasto było cieńsze upiekło się szybciej.

    ciasto upieczone

    Włóż ciasto razem z brytfanką na kilka minut do lodówki, gdy będzie już całkiem zimne przełóż na niego dobrze tężejącą galaretkę tak aby nie spłynęła z ciasta, wyrównaj i włóż ponownie do lodówki.

    ciasto z galaretką

    Krem mascarpone

    Krem zacznij robić dopiero gdy galaretka jest już na cieście i jest schłodzona.

    Serek mascarpone i śmietanę kremówkę schłodź w lodówce co najmniej 12 godzin przed ubijaniem. Dobrze też, jeżeli masz możliwość schłodzić choć przez chwilę miskę, w której będą ubijane.

    Laskę wanilii przetnij i wyskrob łyżeczką cała pastę ze środka.

    Włóż wszystkie składniki do miski: 250 g serka mascarpone, 500 ml śmietany kremówki 36%, 3 łyżki cukru pudru, pastę z wanilii i ubijaj do otrzymania gęstego kremu.

    ubity krem

    Ubijaj tylko tak długo aż zgęstnieje, nie ubijaj za długo, bo krem może się zwarzyć.

    krem

    Ubity krem przełóż na przestudzoną galaretkę, która już całkiem stężała na cieście. Wyrównaj.

    krem na galaretce

    Na krem delikatnie przełóż bezę i dociśnij lekko, aby przykleiła się do kremu.

    beza na cieście

    Odstaw całość do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Dobrze schłodzone ciasto będzie się lepiej kroiło.

    malinowa chmurka

     

Notes

Ciasto kruche możesz zrobić dzień wcześniej.

Bezę też możesz upiec dzień wcześniej ale po upieczeniu przechowuj ją w piekarniku do kolejnego dnia.

Wanilię do kremu można pominąć jednak nadaje ona całemu ciastu pięknego zapachu i poprawia smak więc naprawdę warto ją dać.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis