kruszonka z masła

Kruszonka do ciast – uniwersalna

aga

Czas przygotowania

Czas obróbki term.

Ilość porcji

Idealna kruszonka jest chrupka, słodka i krucha, wykonujemy ją z połączenia mąki, masła i cukru, najczęściej w proporcji 2:1:1. Żeby wzbogacić smak i aromat kruszonki można do jej podstawowej wersji dodać np. cynamon, wanilię, kardamon itp…
Część mąki można zastąpić innymi, smacznymi dodatkami np. wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami laskowymi, migdałami oraz płatkami np. owsianymi.

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij

KRUSZONKA

  • Łączny czas 30 min

Kruszonka wykorzystywana jest do dekoracji i urozmaicenia smaku wielu wypieków drożdżowych, kruchych, jogurtowych czy nawet serników, rogali i innych.
Można ją podawać jako deser crumble z praktycznie z każdym rodzajem owoców – agrestem, mango, brzoskwiniami, bananami, jeżynami, malinami, gruszkami itd.

Składniki

  • 100 g masło
  • 200 g mąka pszenna
  • 100 g cukier
  • 16g op Cukier wanilinowy, 1 op.

Wykonanie

  • Pokrój masło na drobne kawałki, dodaj pozostałe składniki, posiekaj wszystko nożem do momentu wyrobienia.

    kruszonka składniki

    kruszonka siekanie

    kruszonka posiekana

    Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy już rękami aż powstaną grudki.

    kruszonka

    kruszonka gotowa

    kruszonka

    Posyp wybrane ciasto przed pieczeniem.

    Jeśli chcesz zrobić samą kruszonkę, nastaw piekarnik na temperaturę ok. 190 st C. Przygotowane, kruche ciasto rozsypujemy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 – 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

    kruszonka

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis