Domowe gofry – chrupiące!
Czas przygotowania 15 min
Jak zrobić domowe gofry? Przepis na idealne ciasto
Złociste, chrupiące gofry w towarzystwie świeżych owoców, bitej śmietany czy cukru pudru – to idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser.
Gofry znane są na całym świecie, ale w różnych formach i pod różnymi nazwami. W Polsce najpopularniejsze są prostokątne placki z kwadratowymi dziurkami, natomiast w Skandynawii skąd wywodzi się dzisiejsze święto znane są podobno od czasów średniowiecza, a za tradycyjny kształt uznaje się cienkie serduszka połączone razem w rozetę. Od dawna znane były też w Holandii, Niemczech czy Belgii. Ich smak i zapach większości osób kojarzy się z piknikami i festynami na świeżym powietrzu gdzie najczęściej można je kupić.
Gofry domowe są smaczne i zdrowe. Łatwo i szybko może je przyrządzić właściwie każdy. Przepis na gofry czyli tak naprawdę wafle naleśnikowe jest bardzo prosty. Wypróbuj ten przepis a zawsze wyjdą chrupiące i bardzo smaczne. Dzięki ubitym białkom delikatnie wmieszanym do ciasta gofry ładnie wyrastają i są bardzo puszyste.
- Czas
- Opis
- Zdjęcie
- Składniki
- Wykonanie
- Uwagi
- Wartości odżywcze
Podgląd wydruku
- Czas przygotowania 15 min
- Czas obróbki term. 5 min
- Łączny czas 20 min
Złociste, chrupiące wafle naleśnikowe w towarzystwie świeżych owoców, bitej śmietany czy cukru pudru
Składniki:
- 2 szt jajka
- 1 szczypta soli
- 225 g mąki pszennej, (1 i 1/4 szklanki)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 25 g cukru kryształu, (4 łyżeczki pełne)
- 260 g mleka, (1 szklanka)
- 50 g masła
Wykonanie:
Masło roztop.
Oddziel żółtka od białek.
Do miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubij na pianę.
Po ubiciu dodaj cukier kryształ i cukier waniliowy, ubijaj nadal przez chwilę.
Na końcu dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj.
Dodaj przesianą mąkę pszenną i mleko. Delikatnie wymieszaj składniki łyżką. Na końcu roztopione masło i wymieszaj. Ciasto jest gotowe do pieczenia. Ma by puszyste i lekko gęste.
Gofrownicę posmaruj olejem i nagrzej.
Porcję ciasta przelej do rozgrzanej gofrownicy i piecz przez około 5 minuty. Jeżeli gofrownica ma mniejszą moc piecz dłużej (aż gofry będą chrupiące). Studź na kratce. Podawaj z bitą śmietaną lub z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :-).
Notes
Z podanej porcji wyszło 8 dużych gofrów.