Domowy zakwas to dobra rzecz i warto go mieć w domu. W razie potrzeby wyciągasz z lodówki, dokarmiasz i pieczesz pyszny chleb z dowolnej mąki i z wybranymi dodatkami, ogranicza cię tylko wyobraźnia. Chleb upieczony na zakwasie długo utrzymuje świeżość. Najważniejsze że nie potrzebujesz do tego drożdży które ostatnio są trudno dostępne. Do chleba pieczonego na zakwasie nie używamy żadnej chemii czy ulepszaczy czy też właśnie drożdży które wcale nie są tak zdrowe jakby mogło się wydawać.
Gotowy zakwas jak postępować?
Gdy zakwas już jest gotowy ale w danym dniu nie planujesz piec chleba. Przełóż zakwas do czystego słoika, przykryj ręcznikiem papierowym, przyciśnij gumką recepturą i włóż do lodówki. Może tak leżeć nawet 2 tygodnie.
Jak dbać o zakwas z lodówki?
Zakwas musisz dokarmiać aby przeżył. Dokarmianie polega na dodaniu do zakwasu mąki najlepiej żytniej razowej i letniej wody raz na 1-2 tygodnie nawet jeżeli nie pieczemy chleba.
Wyciągnij zakwas z lodówki, aby się ocieplił na około 1-2 godziny. Po tym czasie dokarm: 100g mąki i 100g letniej wody. Ilość mąki i wody możesz zmniejszyć. Jednak nie mniej niż 50g mąki i 50g wody (konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego) i pozostaw w cieple. Jeśli nie planujesz piec chleba to po 10- 12 godzinach od dokarmienia, wstaw go ponownie do lodówki.
Chcesz upiec chleb z zakwasu z lodówki?
Wyciągnij zakwas z lodówki np. 8 rano, wymieszaj i pozostaw na kuchni na około 1-2 godziny aby się ocieplił.
Po tym czasie dokarm zakwas (np. 100g mąki i 100g letniej wody) wymieszaj i pozostaw na 10-12 godzin tak aby znowu stał się aktywny.
Wieczorem odważ tyle zakwasu, ile potrzebujesz do upieczenia chleba ja zazwyczaj biorę 150g i przygotuj zaczyn (połowa mąki potrzebna do upieczenia chleba (na jeden chleb biorę 250g mąki i 250g letniej wody) i odłóż na około 12 godzin. Pozostały zakwas włóż do lodówki, będzie idealny na kolejne wypieki.
Rano dodaj resztę mąki czyli kolejne 250g i 50g letniej wody i dowolne dodatki (otręby, ziarenka, płatki, zioła, sól, miód) i wyrób ciasto na chleb. Po wyrośnięciu możesz upiec już chleb. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez 60 minut.
Gdy masz za dużo upieczonego chleba?
Gdy nie chcesz piec chleba często a masz możliwość zamrozić to zrób to. Upiecz więcej chleba podziel na kawałki i zamroź. Gdy będzie ci potrzebny wystarczy kilka godzin przed jedzeniem wyciągnąć go z zamrażarki i sam się odmrozi. Bedzie równie smaczny jak świeżo pieczony.
Zrobienie domowego zakwasu jest bardzo poste. Pokażę dzień po dniu jak przebiega ten proces:
Sama produkcja zakwasu nie jest trudna. Codziennie robisz to samo, rano dokarmiasz, wieczorem mieszasz i tę czynność powtarzasz kilka dni.
Jedynie musisz przypilnować, aby miał lekko ciepło. Jeśli będzie za zimno nie będzie pracował, jeśli za ciepło zakwas nie przetrwa. Idealna jest temperatura 30 stopni lub ciepłe miejsce np. w pobliżu grzejnika.