Czekoladowo-kokosowe – Bounty

aga

Czas przygotowania 30 min

Czas obróbki term. 30 min

Ilość porcji

Bounty” to jeden z moich ulubionych batoników składających się z kokosowego nadzienia i intensywnie czekoladowej polewy. Wersja domowa łączy w sobie biszkopt kakaowy, warstwę kokosowej masy oraz czekoladę (ta może być słodka lub gorzka)
Składniki to wilgotny, kakaowy biszkopt oraz gęsta, trochę kremowa masa kokosowa oblane czekoladową polewą.
Gotowe ciasto powinno chwile odstać w lodówce, świetnie smakuje do kawy i jest doskonałe na poczęstunek, robi się dość szybko. Jeszcze się nie zdarzyło żeby komuś nie smakowało 🙂

UWAGA: Ci na diecie też się skuszą … !

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij

Ciasto bounty

  • Czas przygotowania 30 min
  • Czas obróbki term. 30 min
  • Łączny czas 1 godz.

Czekoladowe ciasto z kokosowym kremem

Składniki

Ciasto czekoladowe - składniki:

  • 100 g mąka pszenna
  • 20 g kakao
  • 4 g proszek do pieczenia, (1/2 łyżeczki)
  • 2 g soda oczyszczona, (1/4 łyżeczki)
  • 100 g masła, (temp. pokojowa)
  • 90 g cukru kryształu, (najlepiej drobnego)
  • 1 szt jajko, (duże)
  • 85 g kefir, (można zamienić na kwaśna śmietanę 12% lub zsiadłe mleko)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem kokosowy - składniki:

  • 300 g mleka
  • 50 g kaszy manny
  • 80 g wiórek kokosowych
  • 100 g masła, ( w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g likieru amaretto, (2 łyżki)

Polewa czekoladowa - składniki

  • 50 g masła
  • 50 g czekolada mleczna
  • 50 g czekolada gorzka

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe - wykonanie:

    1. Suche składniki wymieszaj: mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – odłóż.
    2. Masło przygotuj wcześniej tak aby miało temperaturę pokojową, przełóż do misy miksera i ubijaj aż będzie puszyste, dodaj cukier i nadal ubijaj przez około 15 minut. Dobrze, jeśli to jest drobny cukier, jeśli zwykły to ubijaj troszkę dłużej.
    3. Dodaj jajko i  ucieraj chwilę aż do połączenia. Dodaj wanilię i nadal ucieraj. Dodaj przesiane suche składniki na zmianę z kefirem i wymieszaj. Ciasto powinno wyjść gęste.
    4. Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
    5. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Piecz w temp. 170 stopni piekarnik góra-dół przez 30 minut.
    6. Wyjmij, przestudź. Teraz możesz wyciąć dowolny kształt z ciasta nożem. U mnie walentynkowo – serduszko.

Krem kokosowy - wykonanie

    1. Mleko zagotuj dodaj kaszę mannę i trzepaczką mieszaj, gotuj koło 1 minutę.
    2. Dodaj wiórka kokosowe, nadal mieszaj i gotuj około 2 minuty aż otrzymasz gęstą masę. Zdejmij z palnika i odłóż, co jakiś czas mieszaj aż masa przestygnie.
    3. Masło przygotowane wcześniej w temperaturze pokojowej tak aby było miękkie przed ubijaniem włóż do misy miksera, ubij na puszystą masę, dodaj cukier puder i chwile jeszcze ubijają aż składniki się połączą i powstanie jasna puszysta maślana masa.
    4. Dodawaj przestudzoną masę kokosową po łyżce, cały czas ubijaj na końcu dodaj likier i chwilę ubij do połączenia składników.
    5. Powstała masę kokosową przełóż na przygotowane schłodzone już ciasto, wyrównaj i włóż do lodówki.
    6. Przestudzone ciasto polej polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa - wykonanie

  • Polewę przygotuj w kąpieli wodnej:

    Czekoladę połam na kawałki i umieść w metalowej lub szklanej miseczce o większej średnicy niż średnica garnuszka, dodaj masło. Miseczkę umieść na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj, aż składniki się połączą w jednolitą gładka masę.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis