ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowo-morelowe

aga

Czas przygotowania 20 min

Czas obróbki term. 1 godz.

Ilość porcji

Ciasto śliwkowo-morelowe podobne do tradycyjnego kruchego ciasta ze śliwkami. Soczyste, słodkie i jednocześnie lekko kwaskawe. Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. A do tego bardzo proste, jedynie ciasto i owoce.

Jeśli szukasz szybkiego ciasta z owocami to jest idealny wybór. Gorąco polecam. Do ciasta możesz użyć tak jak ja moreli i śliwek, lub tylko jeden rodzaj owoców. Możesz zrobić to ciasto także z podsmażonymi jabłkami i cynamonem lub rabarbarem.

Ciasto najsmaczniejsze jest jeszcze ciepłe, ale trudno się kroi. Po schłodzeniu w lodówce jest bardziej stabilne i dobrze się kroi. Mi udało się schłodzić tylko kawałek, reszta została natychmiast zjedzona, gdy tylko odrobinę przestygła. Ciasto znika błyskawicznie. A zapach rozchodzi się po cały mieszkaniu.

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 20 min
  • Czas obróbki term. 1 godz.
  • Łączny czas 1 godz. 20 min

Ciasto kruche z soczystym nadzieniem owocowym. Idealne dla początkujących.

Składniki:

  • 100 g cukru kryształu
  • 1 kg śliwek i moreli, (może być jeden rodzaj owoców)
  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g masła, ( 1 kostka)
  • 1 szt jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  • W dużej misce umieść 320g maki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 100g cukru kryształu – wymieszaj.

    suche składniki
    Dodaj 1 jajko w całości i pokrojone na kawałki masło – 200g.

    masło z jajkiem i mąką
    Całość wyrabiaj dłońmi na gładkie ciasto.

    ciasto wyrobione

    Uformuj kulę i zawiń w folię. Odłóż do lodówki na 30 minut.

    ciasto w foli
    Owoce śliwki i morele ujmuj, wypestkuj i pokrój na mniejsze kawałki (możesz użyć jednego rodzaju owoców, ale połączenie śliwek i moreli moim zdaniem smakuje najlepiej). Obojętnie jaki rodzaj śliwek użyjesz ważne, aby dobrze odchodziły od pestek.

    owoce
    Wyjmij ciasto z lodówki. Odkrój 1/3 ciasta i włóż z powrotem do lodówki.

    ciasto

    Większy kawałek rozwałkuj na placek i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj.

    ciasto

    Na ciasto wyłóż pokrojone owoce. Wyrównaj powierzchnię.

    owoce na cieście

    Resztę ciasta, które zostało rozwałkuj cienko, możesz przekładać po kawałku. Możesz też zetrzeć na wierzch przy pomocy tarki na grubych oczkach. Przełóż na owoce. Owoce nie musza być idealnie przykryte.

    ciasto na wierzch
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni funkcja góra-dół. Piecz 1 godzinę. Po wyłączeniu piekarnika zostaw ciasto jeszcze w środku na 10-15 minut.

    upieczone ciasto

    Po upieczeniu i ostudzeniu posyp cukrem pudrem. Gotowe. Smacznego 🙂

    ciasto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis