ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe z ananasem

aga

Czas przygotowania 20 min

Czas obróbki term. 50 min

Ilość porcji 10

kcal 326,3

Ciasto jogurtowe to jedno z najprostszych ciast do wykonania.
Jest ono tak proste, że nawet dziecko z odrobiną pomocy dorosłego będzie w stanie przygotować i połączyć wszystkie składniki.
Jest wręcz idealne do ropoczęcia nauki z pieczeniem 🙂

Samo ciasto może być bazą dla wszelkiego rodzaju modyfikacji. Do ciasta zamiast tytułowego ananasa można dodać rodzynki, otartą skórkę z cytryny, owoce (najlepiej te małe, lub pokrojone w drobną kostkę), owoce kandyzowane. Ciasto można również wymieszać pół na pół z kakao i zrobić przysłowiową zebrę, lub jego kakaową wariację.

W ramach eksperymentów całość można polać polewą, przełożyć bitą śmietaną, posypać kruszonką.

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij

Ciasto jogurtowe

  • Czas przygotowania 20 min
  • Czas obróbki term. 50 min
  • Łączny czas 1 godz. 10 min

Ciasto jogurtowe, które zawsze wychodzi, puszyste i wilgotne.
Super proste i długo zachowuje świeżość.
Możesz dodać inne owocami.

Składniki:

  • 2 szt jajka
  • 100 g cukier kryształ, (1/2 szklanki)
  • 16 g cukier waniliowy, (1 opakowanie)
  • 5 g ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka
  • 150 g kefiru, (można dać jogurt naturalny)
  • 100 g oleju rzepakowego, (prawie 1/2 szklanki)
  • 5 g proszku do pieczenia, (1 łyżeczka)
  • 220 g mąki pszennej, (najlepiej typ 450)
  • 170 g ananasa w puszce, (1/2 puszki)
  • 10 g cukru pudru, (do posypania ciasta)

Wykonanie:

    1. Ananasy pokrój w kostkę i odsącz.
    2. Jajka ubijaj z cukrem kryształem i cukrem waniliowym około 10 minut.
    3. Zmniejsz obroty na minimalne, ciagle ubijaj dodając stopniowo aromat, kefir i olej.
    4. Wyłącz mikser i przesiej bezpośrednio do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.
    5. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż pokrojonego ananasa. Możesz kilka kawałków  wcisnąć do środka, resztę rozłóż równomiernie na wierzchu i przełóż do nagrzanego piekarnika.
    6. Nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz przez 50 minut.
    7. Po wystygnięciu ciasta możesz nasączyć go sokiem pozostałym z ananasa i posypać cukrem pudrem.

Uwagi

Użyłam keksówki o długości 30 cm.

Wyszło 750 g gotowego ciasta.

Zamiast oleju możesz użyć roztopionego masła

2 Komentarze

  • Le-moniada

    10 marca 2020 at 18:23

    Hmmm… w opisie zabrakło informacji jak dodać ananasa, czy wmieszać w ciasto, czy położyć tylko na wierzchu przed pieczeniem?

  • aga

    10 marca 2020 at 18:42

    Ananasa wystarczy położyć na wierzchu ciasta tuż przed pieczeniem, kilka kawałków można wcisnąć do środka.
    Przepis zaktualizowany 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis