Ciasto jogurtowe z ananasem
Czas przygotowania 20 min
Czas obróbki term. 50 min
Ciasto jogurtowe to jedno z najprostszych ciast do wykonania.
Jest ono tak proste, że nawet dziecko z odrobiną pomocy dorosłego będzie w stanie przygotować i połączyć wszystkie składniki.
Jest wręcz idealne do ropoczęcia nauki z pieczeniem 🙂
Samo ciasto może być bazą dla wszelkiego rodzaju modyfikacji. Do ciasta zamiast tytułowego ananasa można dodać rodzynki, otartą skórkę z cytryny, owoce (najlepiej te małe, lub pokrojone w drobną kostkę), owoce kandyzowane. Ciasto można również wymieszać pół na pół z kakao i zrobić przysłowiową zebrę, lub jego kakaową wariację.
W ramach eksperymentów całość można polać polewą, przełożyć bitą śmietaną, posypać kruszonką.
- Czas
- Opis
- Zdjęcie
- Składniki
- Wykonanie
- Uwagi
- Wartości odżywcze
Podgląd wydruku
- Czas przygotowania 20 min
- Czas obróbki term. 50 min
- Łączny czas 1 godz. 10 min
Ciasto jogurtowe, które zawsze wychodzi, puszyste i wilgotne.
Super proste i długo zachowuje świeżość.
Możesz dodać inne owocami.
Składniki:
- 2 szt jajka
- 100 g cukier kryształ, (1/2 szklanki)
- 16 g cukier waniliowy, (1 opakowanie)
- 5 g ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka
- 150 g kefiru, (można dać jogurt naturalny)
- 100 g oleju rzepakowego, (prawie 1/2 szklanki)
- 5 g proszku do pieczenia, (1 łyżeczka)
- 220 g mąki pszennej, (najlepiej typ 450)
- 170 g ananasa w puszce, (1/2 puszki)
- 10 g cukru pudru, (do posypania ciasta)
Wykonanie:
- Ananasy pokrój w kostkę i odsącz.
- Jajka ubijaj z cukrem kryształem i cukrem waniliowym około 10 minut.
- Zmniejsz obroty na minimalne, ciagle ubijaj dodając stopniowo aromat, kefir i olej.
- Wyłącz mikser i przesiej bezpośrednio do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.
- Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż pokrojonego ananasa. Możesz kilka kawałków wcisnąć do środka, resztę rozłóż równomiernie na wierzchu i przełóż do nagrzanego piekarnika.
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz przez 50 minut.
- Po wystygnięciu ciasta możesz nasączyć go sokiem pozostałym z ananasa i posypać cukrem pudrem.
Uwagi
Użyłam keksówki o długości 30 cm.
Wyszło 750 g gotowego ciasta.
Zamiast oleju możesz użyć roztopionego masła
2 Komentarze
Le-moniada
10 marca 2020 at 18:23
Hmmm… w opisie zabrakło informacji jak dodać ananasa, czy wmieszać w ciasto, czy położyć tylko na wierzchu przed pieczeniem?
aga
10 marca 2020 at 18:42
Ananasa wystarczy położyć na wierzchu ciasta tuż przed pieczeniem, kilka kawałków można wcisnąć do środka.
Przepis zaktualizowany 🙂