ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe milka

aga

Czas przygotowania 40 min

Czas obróbki term. 45 min

Ilość porcji

Bardzo słodkie ciasto dla miłośników mlecznej czekolady. Szukając pomysłów na ciasto to przyciągnęło moją uwagę. Trudno dociec kto jest jego autorem bo pojawia się w różnych wersjach. Jedno jest pewne ciasto z taką ilością czekolady nie może nie smakować miłośnikowi łakoci.

Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. W tym przepisie nie dodawałam proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym podczas ubijania. Dlatego ważne aby dobrze ubić białka z cukrem.

Ciasto jest bardzo słodkie dlatego możesz zmniejszyć ilość cukru dodaną do biszkoptu nawet o 1/3, nadal będzie smaczne ale nie będzie już tak słodkie.

Przygotowanie ciasta zacznij dzień wcześniej, najpierw przygotuj składniki na krem: przepis poniżej. Dzień wcześniej dobrze też upiec biszkopt.

Ja na jego podstawie wyczarowała pyszny tort urodzinowy.

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij

Ciasto czekoladowe

  • Czas przygotowania 40 min
  • Czas obróbki term. 45 min

Słodkie ciasto z dużą ilością czekolady. Idealne na tort.

Krem czekoladowy

  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 1 szt śmietan fix

Biszkopt czekoladowy

  • 12 łyżek mąki pszennej typ 500, (130g)
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 płaskich łyżek kakao
  • 6 szt jajek
  • 18 płaskich łyżek cukru kryształu

Poncz

  • 250 ml gorzkiej kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej, (możesz zastąpić sokiem lub herbatą)

Krem maślany z gorzką czekoladą - do otynkowania toru (można pominąć)

  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżeczek cukru pudru

Polewa czekoladowa - dekoracja (można pominąc)

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego

Wykonanie:

  • Wykonanie kremu należy rozpocząć dzień wcześniej.

    Zagotuj 400 ml śmietanki kremówki 36% i zalej nią pokrojoną czekoladę. Odstaw na kilka minut, wymieszaj, ostudź i odstaw pod przykryciem do lodówki na około 24 godziny.

    Biszkopt czekoladowy

    Także dzień wcześniej warto zrobić biszkopt.

    12 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej i 6 płaskich łyżek kakao wymieszaj w osobnej miseczce. Przesiej.
    Przygotuj 6 jajek, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj 18 płaskich łyżek cukru i ubij na gładko aż cukier będzie prawie nie wyczuwalny. Dodaj żółtka i ubij jeszcze chwilę. Gotowa masa powinna być jasna i gęsta.
    W czasie ubijania przygotuj formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 22 cm). Wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160 stopni.
    Do ubitych białek dodaj wymieszaną i przesianą mąkę z kakao. Wymieszaj delikatnie łyżką, im mniej mieszania tym lepiej, biszkopt będzie dzięki temu bardziej puszysty.
    Przelej ciasto do formy i piecz około 45 minut w 160 stopniach.
    Po upieczeniu wyciąg biszkopt z formy i ostudź.

    Krem czekoladowy

    Przygotowany dzień wcześniej krem ubij na pianę w mikserze. Ważne, aby krem był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania.
    Pod koniec ubijania dodaj śmietan fix dla utrwalenia kremu i zmiksuj. Krem czekoladowy jest gotowy, gdy trzyma konsystencję, nie ubijaj go zbyt długo bo może się zwarzyć.

    Poncz

    Przygotuj poncz do biszkoptu: kawę z ekspresu ostudź lub jeśli masz kawę rozpuszczalną, rozpuść ja w zimnej wodzie.

    Ciasto czekoladowe milka – złożenie w całość

    Przygotuj biszkopt: przekrój go na trzy blaty.
    Na paterze ułóż pierwszy biszkopt i nasącz go gorzką kawą (możesz kawę zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą), na to rozsmaruj 1/3 kremu czekoladowego. Kolejny biszkopt z ponczem z kawy i warstwa kremu. Na koniec ułóż ostatni biszkopt też zwilżony kawą i posmaruj odrobiną kremu. Resztę kremu zużyj na brzegi tortu i wyrównaj.
    Ciasto odłóż do lodówki do schłodzenia.

    Krem maślany z gorzką czekoladą

    Masło – 100g – wyciąg wcześniej z lodówki tak aby było miękkie.
    Czekoladę – 100g – połam na kawałki.
    Rozpuść w kąpieli wodnej na gładką masę i odstaw do ostudzenia.
    Masło pokrój na kawałki.
    Ubij mikserem na jasną puszystą masę.
    Dodaj rozpuszczoną na parze czekoladę i ostudzoną – to ważne, jeśli czekolada będzie ciepła rozpuści masło i krem nie osiągnie pożądanej konsystencji.
    Zmiksuj masło z czekolada, dodaj 5 łyżeczek cukru pudru i ponownie zmiksuj na gładko.

    Wyciąg ciasto z lodówki i otynkuj tort. Ponownie schłodź.

     

    Polewa czekoladowa

    50g czekolady gorzkiej roztop w kąpieli wodnej, dodaj 1/2 łyżeczki oleju kokosowego, ostudź. Przełóż do małego woreczka strunowego.
    Polej brzegi tortu.

     

    Udekoruj ciasto dowolnymi słodkościami. Np. czekoladkami i batonikami.

     

     

     

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis