ambasador

Ciasto Ambasador z kolorową masą

aga

Czas przygotowania 3 godz.

Czas obróbki term. 1 godz.

Ilość porcji

Ambasador to ciasto przekładane 4 blatami z bezy migdałowej i masą budyniową. Masę podzieliłam na kilka części i do każdej dodałam inne dodatki tak że ciasto wychodzi naprawę kolorowe i nadaje się idealnie na tort. Dodatki do masy to galaretki, bakalie, kakao i czekolada. Jedną część masy zostawiam do tynkowania toru.

Tort jest wysoki, ale jeśli chcesz, aby był jeszcze wyższy zamiast blatów migdałowych możesz zrobić zwykłe biszkopty.

Pracy z ciastem ambasador jest dość dużo, ale uważam, że warto. Zrobiłam go na urodziny synka jako tort i wyszedł pyszny. 

Tort na pierwsze urodziny

Bardzo polecam!

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 3 godz.
  • Czas obróbki term. 1 godz.
  • Łączny czas 4 godz.

Ciasto z blatami migdałowymi zrobionym z bezy i kolorową masą z bakaliami, galaretką i czekoladą.

Składniki

Dodatki do masy:

  • 2 szt galaretek w różnym kolorze
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g białek czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g żurawiny lub rodzynek
  • 4 łyżki rumu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów

Blaty bezowy - składniki na 4 blaty

  • 12 białek
  • 12 łyżek cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek zmielonych migdałów
  • 4 łyżeczki octu

Masa budyniowa

  • 600 g masła, (3 kostki)
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 litra mleka
  • 12 żółtek
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraku waniliowego lub 2 op cukru waniliowego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 szt śmietana fix

Wykonanie

  • Dodatki do masy:

    Dwie galaretki w różnych kolorach rozpuść w połowie zalecanej na opakowaniu ilości wody. Gdy przestygną odstaw do całkowitego stężenia do lodówki. Gdy stężeją pokrój w drobną kostkę.

    Czekolady posiekaj na kawałki i dodaj 3 łyżki kakao.

    czekolada pokrojona

    czekolada i kakao

    Żurawinę przelej wrzątkiem i namocz w rumie. Odstaw do nasiąknięcia. Po jakimś czasie odsącz z rumu na sitku.

    żurawina

    Orzechy i migdały posiekaj i zarumień na suchej patelni.

    orzechy i migdały

    Blaty bezowe:

    3 białka ubij na sztywno, dodaj cukier dalej i ubijaj. Powoli wsyp mąkę i mielone migdały wymieszaj delikatnie, na końcu dodaj łyżeczkę octu bardzo delikatnie wymieszaj.

    białka ubite

    Ciasto przełóż do wyłożonej papierem tortownicy.

    blat bezowy przed pieczeniem

    Piecz około 15 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu wyłóż do wystudzenia papierem do góry i delikatnie pomagając sobie nożem odklej papier. Papier odkleja się cieżko ale powoli można to zrobić tak aby nie uszkodzić blatu. Jeżeli blat delikatnie sie rozerwie to nie przejmuj się, nie będzie tego widać.

    beza upieczona

    I tak jeszcze trzy razy, w sumie ma być 4 blety bezowe. ( Ja robiłam i piekłam po dwa blaty na raz).

    Masa budyniowa:

    Żółtka 12 szt utrzyj z cukrem do białości

    żółtka ubite

    Mleko w ilości 1 i 1/2 szklanki zagotuj (garnek wielkości minimum 2,5L)

    żółtka

    Gorącym zalej ubite żółtka i zmiksuj razem.

    żółtka z mlekiem

    Przelej wszystko z powrotem do garnka i postaw na bardzo słabym ogniu.

    masa przed gotowaniem

    Dodaj rozmieszany starannie proszek budyniowy  w  1/2 szklance zimnego mleka.

    budyń rozmieszany

    Mieszaj i podgrzewaj całość aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia co jakiś czas mieszając aby nie powstał kożuch.

    masa po gotowaniu

    Miękkie masło ubijaj tak długo aż będzie białe i delikatne jak puch.

    masło ubite

    Do masła dodawaj stopniowo wystudzoną masę budyniową i ubijaj dalej aż składniki się dobrze połączą.

    masło ubite

    Dodaj na końcu ekstrakt z wanilii i chwilę jeszcze ubijaj do połączenia składników.

    masa z ekstraktem

    Jeśli planujesz tynkować tort pod masę cukrową to odłóż 1/4 masy na bok.`

    odłożona masa

    Ubij dobrze śmietankę 400 ml z 2 szt śmietan fix (śmietanka powinna być wcześniej przez dobę dobrze schłodzona).

    ubita śmietanka

    Ubitą śmietankę delikatnie połącz mieszając łyżką z pozostałą masa budyniową. Powstały krem podziel na 3 części.

    masa ze śmietanką

    Składanie tortu:

    Warstwa nr 1: Na paterze połóż pierwszy blat bezowy

    blat nr 1

    Warstwa nr 2: Do pierwszej części kremu dodaj pokrojone w kostki galaretki, wymieszaj i wyłóż całość na bezowy blat.

    warstwa nr 2

    Warstwa nr 3: Przykryj drugim blatem bezowym i dobrze dociśnij do masy.

    warstwa 3

    Warstwa nr 4: Do drugiej  części masy dodaj kakao i posiekane czekolady , wymieszaj i rozsmaruj na blacie bezowym.

    warstwa nr 4

    Warstwa nr 5: Przykryj trzecim blatem bezowym i dobrze dociśnij.

    warstwa nr 5

    Warstwa nr 6: Do trzeciej części masy dodaj: orzechy, migdały i żurawinę, wymieszaj i wyłóż na blat bezowy.

    Warstwa nr 6

    Warstwa 7: Na koniec ostatni 4 blat bezowy także dobrze go dociśnij.

    warstwa nr 7

    Teraz możesz wstępnie otynkować tort połową odłożonej wcześniej masy do tynkowania.

    tynkowanie nr 1

    Wstaw do lodówki na około 2 godziny, aby stężało. Wyjmij i otynkuj resztą masy.

    tynkowanie nr 2

    Tort jest gotowy do nałożenia masy cukrowej i dekorowania.

    masa cyrkowa

Notes

Do części masy z bakaliami możesz dodać mandarynki w puszce lub brzoskwinie (odsączone z zalewy i pokrojone na kawałki).

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis