Chleb żytnio-pszenny na maślance

aga

Czas przygotowania 35 godz.

Czas obróbki term. 1 godz.

Ilość porcji

Chleb żytnio – pszenny na domowym zakwasie żytnim z dodatkiem maślanki i prawdziwego miodu.

To smaczny wysokiej jakości chleb a do tego zdrowy. Zdrowy bo jest źródłem bakterii probiotycznych. Skąd takie bakterie biorą się w chlebie? To dzięki zakwasowi, czyli mieszaniny mąki i wody. Zakwas jest zbudowany z dzikich drożdży i właśnie bakterii kwasu mlekowego. Dlatego chleb rośnie i staje się puszystym bochenkiem a nie płaskim podpłomykiem.

Takie naturalne drożdże mają duże znaczenie dla naszego organizmu. Odpowiedzialne są za wzmocnienie odporności, regulują prace jelit, mogą też działać na obniżenie ciśnienia krwi i usuwać toksyny rakotwórcze.

Dodatkowo pieczywo żytnie ma niższy indeks glikemiczny niż typowe pszenne wypieki. Jest także źródłem cennych wartości odżywczych, w tym licznych witamin i minerałów.

Podstawą jest posiadanie zakwasu żytniego. Jak go zrobić w domowych warunkach? Najlepiej z tego przepisu: Zakwas na chleb – dzień po dniu

Chleb z tego zakwasu wychodzi za każdym razem smaczny, a jak wysoki wyrośnie zależy od czasu wyrastania ciasta i użytej brytfanny. Inną sprawą jest jakość użytej do wypieku mąki, często mąki tego samego typu w zależności od producenta różnią się i to znacznie. Warto wypróbować kilka i wybrać taką która najlepiej nam odpowiada.

Z tego przepisu wychodzi duży chleb, używam keksówki 35 cm.

Możesz też wypróbować inne moje chlebki na zakwasie: Pszenno-owsiany i chleb orkiszowy na młodym zakwasie.

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 35 godz.
  • Czas obróbki term. 1 godz.
  • Łączny czas 36 godz.

Przepis na pyszny domowy chleb z mąki żytnie razowej i pszennej chlebowej z dodatkiem maślanki. Chrupiący i długo zachowujący świeżość a do tego zdrowy.

Składniki:

Zakwas - dokarmianie

  • 3 łyżki mąki żytniej razowej typ 2000
  • 3 łyżki ciepłej wody

Zaczyn

  • 200 g maki żytniej razowej typ 2000
  • 60 g letniej wody
  • 250 g maślanki lub kefiru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu

Ciasto na chleb

  • 500 g mąki pszennej typ 650, (dodatkowo około 100g na podsypanie)
  • 150 g ciepłej wody

Wykonanie:

  • Zakwas – wieczorem

    Wieczorem wyciąg zakwas z lodówki.

    Dokarm go 3 łyżkami mąki żytniej i 3 łyżkami ciepłej wody (nie może być gorąca aby nie zabić zakwasu). Odstaw w ciepłym miejscy na 12 godzin – dzięki temu zakwas stanie się aktywny i gotowy do użycia.

    Zaczyn – rano

    Rano po około 12 godzinach zakwas będzie aktywny i powinien bąbelkować.

    Odmierz do miseczki 150g tego zakwasu, resztę zakwasu przykryj i odłóż do lodówki na kolejne wypieki.
    Do aktywnego zakwasu dodaj 200g mąki żytniej razowej typ 2000, 60g letniej wody, 250g maślanki, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę soli. Wymieszaj dobrze drewnianą łyżką.

    Przykryj szczelnie miseczkę folią spożywczą, na to połóż ściereczkę i odłóż w ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin.

    Ciasto na chleb – wieczorem

    Wieczorem do miseczki z zaczynem dodaj 500g mąki pszennej typ 650 i 150 g ciepłej wody. Wymieszaj drewnianą łyżką, możesz przełożyć do drugiej miski posypanej mąką. Dobrze wyrób ciasto, podsypuj mąką aż ciasto będzie miało zwartą konsystencję i nie będzie się kleiło do rąk.  Przykryj szczelnie folią i zostaw na około 2 godziny aż podrośnie.

    W tym czasie przygotuj keksówkę, posmarują ją masłem. Ważne, aby keksówka była pokryta specjalną nieprzywieralną powłoką. Jeśli jest to zwykła forma bez takiej powłoki połóż papier do pieczenia na dno i boki.

    Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto przełóż do keksówki.

     

    Zwilż wodą wierzch ciasta np. łyżką, możesz lekko ponacinać ciasto nożem i posypać ziarenkami. Włóż keksówkę z ciastem do piekarnika na całą noc.

    Pieczenie chleba – rano

    Rano, gdy ciasto urośnie powyżej formy (pamiętaj – nie otwieraj drzwiczek piekarnika, bo ciasto opadnie).

    Włącz piekarnik na funkcję parową do pieczenia chleba na 50 minut (jeśli nie masz w piekarniku takiej funkcji ustaw góra-dół). Po tym czasie włącz jeszcze piekarnik na funkcję dolna grzałka i podpiecz 10 minut. Dzięki temu dół chleba będzie dobrze dopieczony.

    Jeszcze gorący wyciąg na kratkę i ostudź. Ważne, aby wyciągnąć go od razu po upieczeniu, skórka jest wtedy pyszna i chrupiąca.

    Chleb jest gotowy. Taki świeży jeszcze lekko ciepły jest przepyszny. Wystarczy odrobina masełka. U nas czasami po upieczeniu znika od razu pół bochenka chleba.

    To jest chleb zrobiony z połowy składników z małej keksówki 15 cm.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis