Chleb żytnio – pszenny na domowym zakwasie żytnim z dodatkiem maślanki i prawdziwego miodu.
To smaczny wysokiej jakości chleb a do tego zdrowy. Zdrowy bo jest źródłem bakterii probiotycznych. Skąd takie bakterie biorą się w chlebie? To dzięki zakwasowi, czyli mieszaniny mąki i wody. Zakwas jest zbudowany z dzikich drożdży i właśnie bakterii kwasu mlekowego. Dlatego chleb rośnie i staje się puszystym bochenkiem a nie płaskim podpłomykiem.
Takie naturalne drożdże mają duże znaczenie dla naszego organizmu. Odpowiedzialne są za wzmocnienie odporności, regulują prace jelit, mogą też działać na obniżenie ciśnienia krwi i usuwać toksyny rakotwórcze.
Dodatkowo pieczywo żytnie ma niższy indeks glikemiczny niż typowe pszenne wypieki. Jest także źródłem cennych wartości odżywczych, w tym licznych witamin i minerałów.
Podstawą jest posiadanie zakwasu żytniego. Jak go zrobić w domowych warunkach? Najlepiej z tego przepisu: Zakwas na chleb – dzień po dniu
Chleb z tego zakwasu wychodzi za każdym razem smaczny, a jak wysoki wyrośnie zależy od czasu wyrastania ciasta i użytej brytfanny. Inną sprawą jest jakość użytej do wypieku mąki, często mąki tego samego typu w zależności od producenta różnią się i to znacznie. Warto wypróbować kilka i wybrać taką która najlepiej nam odpowiada.
Z tego przepisu wychodzi duży chleb, używam keksówki 35 cm.
Możesz też wypróbować inne moje chlebki na zakwasie: Pszenno-owsiany i chleb orkiszowy na młodym zakwasie.