chleb

Chleb pszenno-owsiany na zakwasie

aga

Czas przygotowania 26 godz.

Czas obróbki term. 1 godz.

Ilość porcji

Jeszcze nie tak dawno do pieczenia chleba podchodziłam z dystansem. Wydawało mi się że jest to proces bardzo skomplikowany ale od kiedy zrobiłam własny zakwas, eksperymentuję z różnymi mąkami i tak oto powstał moim zdaniem bardzo smaczny chleb z mąki owsianej i pszennej, z dodatkiem płatków owsianych i ziaren. Dodatki można pominąć jeśli ktoś nie lubi.

Taki chlebek pszenno-owsiany jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy że będziesz trzymać się ilości składników podanych w przepisie i przypilnujesz procesu wyrastania ciasta.

W dzisiejszych czasach, kiedy mamy tak duży wybór chlebów w sklepach a jednocześnie trudno znaleźć dobry chleb. Warto zainwestować trochę czasu w upieczenie własnego chleba gdzie sami decydujemy co jemy.

Oto mój przepis na domowy chleb pszenno-owsiany z dodatkami zrobiony na bazie zakwasu żytniego.

Zakwas na chleb – dzień po dniu

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 26 godz.
  • Czas obróbki term. 1 godz.
  • Łączny czas 27 godz.

Prosty w przygotowaniu chleb pszenno - owsiany z dodatkami płatków owsianych, słonecznika i ziaren czarnuszki. Dla smakoszy domowych wypieków.

Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego, (zakwas)
  • 100 g mąki żytniej razowej, (zakwas)
  • 100 g letniej wody, (zakwas)
  • 150 g aktywnego zakwasu , (zaczyn)
  • 250 g mąki pszennej typ 650, (zaczyn)
  • 250 g letniej wody, (zaczyn)
  • 50 g mąki owsianej, (ciasto na chleb)
  • 200 g mąki pszennej typ 650, (ciasto na chleb)
  • 50 g płatków owsianych, (ciasto na chleb)
  • 1 łyżka ziaren słonecznika, (ciasto na chleb)
  • 1 łyżka siemienia lnianego, (ciasto na chleb)
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki, (ciasto na chleb)
  • 50 g letniej wody, (ciasto na chleb)
  • 1 łyżeczka miodu, (ciasto na chleb)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek, (ciasto na chleb)
  • 1,5 łyżeczki soli, (ciasto na chleb)

Wykonanie:

  • Zakwas:

    Dzień przed pieczeniem chleba wyjmij zakwas żytni z lodówki, odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny i dokarm. Dokarmiaj zazwyczaj tak samo, czyli 100g mąki żytniej razowej i 100g letniej wody. Odstaw w ciepłe miejsce aż zacznie pracować 6-12 godzin. Pracujący zakwas objawi się wyraźnymi bąbelkami i zwiększy swoją objętość. Ja zazwyczaj robię to rano i zostawiam taki zakwas na cały dzień.

    zakwas

    Zaczyn:

    Wieczorem wymieszaj składniki na zaczyn. Odmierz do miski 150 g aktywnego zakwasu dodaj 250g mąki pszennej typ 650 i 250g letniej wody. Dokładnie wymieszaj. Pozostały zakwas przełóż do czystego słoika i odłóż do lodówki będzie czekał na kolejne chlebki. Odstaw na 6-12 godzin w ciepłe i ciemne miejsce (ja zostawiam zaczyn na całą noc).

    zaczyn

    Ciasto na chleb:

    Rano do gotowego zaczynu dosyp: 200g mąki pszennej przesianej typ 650, 50 g mąki owsianej.

    zaczyn z mąką

    Letnią wodę w ilości 50 ml wymieszanej z łyżeczką miodu, łyżeczką oliwy, 1,5 łyżeczki soli i dodaj do ciasta.

    woda z dodatkami

    Wyrób wszystko dokładnie łyżką, rękami czy mikserem do mieszania ciasta.

    ciasto

    Dodaj 50g płatków owsianych. Wymieszaj.

    ciasto z płatkami

    ciasto z płatkami

    Przełóż na oprószony mąką blat, podsyp mąka, aby się nie kleiło i wyrób rękami ciasto. Ja podzieliłam ciasto na dwie porcje. Jeden chlebek zrobiłam tylko z płatkami owsianymi.

    ciasto z płatkami

    Do drugiej porcji ciasta dodałam ziarenka i czarnuszkę i tak samo wyrobiłam ciasto

    chleb z ziarnami

    Przełożyłam ciasta do keksówek.

    chleb w keksówce

    Jedno ciasto posmarowałam roztrzepanym żółtkiem.

    chleb w keksówce 2

    Odstaw keksówki do wyrośnięcia na około 2-4 godzin. Nie przegap momentu, kiedy ciasto już wyrośnie, bo może opaść.

    wyrośnięty chleb

    Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut a później w 180 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw chleb w środku na 10 minut. Wyjmij chleby z piekarnika i wyciąg z foremek. Ostudź na kratce.

    chleb

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis