Zakwas:
Dzień przed pieczeniem chleba wyjmij zakwas żytni z lodówki, odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny i dokarm. Dokarmiaj zazwyczaj tak samo, czyli 100g mąki żytniej razowej i 100g letniej wody. Odstaw w ciepłe miejsce aż zacznie pracować 6-12 godzin. Pracujący zakwas objawi się wyraźnymi bąbelkami i zwiększy swoją objętość. Ja zazwyczaj robię to rano i zostawiam taki zakwas na cały dzień.

Zaczyn:
Wieczorem wymieszaj składniki na zaczyn. Odmierz do miski 150 g aktywnego zakwasu dodaj 250g mąki pszennej typ 650 i 250g letniej wody. Dokładnie wymieszaj. Pozostały zakwas przełóż do czystego słoika i odłóż do lodówki będzie czekał na kolejne chlebki. Odstaw na 6-12 godzin w ciepłe i ciemne miejsce (ja zostawiam zaczyn na całą noc).

Ciasto na chleb:
Rano do gotowego zaczynu dosyp: 200g mąki pszennej przesianej typ 650, 50 g mąki owsianej.

Letnią wodę w ilości 50 ml wymieszanej z łyżeczką miodu, łyżeczką oliwy, 1,5 łyżeczki soli i dodaj do ciasta.

Wyrób wszystko dokładnie łyżką, rękami czy mikserem do mieszania ciasta.

Dodaj 50g płatków owsianych. Wymieszaj.


Przełóż na oprószony mąką blat, podsyp mąka, aby się nie kleiło i wyrób rękami ciasto. Ja podzieliłam ciasto na dwie porcje. Jeden chlebek zrobiłam tylko z płatkami owsianymi.

Do drugiej porcji ciasta dodałam ziarenka i czarnuszkę i tak samo wyrobiłam ciasto

Przełożyłam ciasta do keksówek.

Jedno ciasto posmarowałam roztrzepanym żółtkiem.

Odstaw keksówki do wyrośnięcia na około 2-4 godzin. Nie przegap momentu, kiedy ciasto już wyrośnie, bo może opaść.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut a później w 180 stopniach przez 15 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i zostaw chleb w środku na 10 minut. Wyjmij chleby z piekarnika i wyciąg z foremek. Ostudź na kratce.
