To jest przepis na chleb na młodym zakwasie, który nie jest tak silny jak dojrzały więc trzeba go dać więcej. Gdy pieczesz swój pierwszy chleb, musisz wykazać się większą cierpliwością niż przy pieczeniu na drożdżach, ale tak naprawdę pracy tu jest niewiele. Potrzebujesz dwa dni z czego większość czasu to czekanie i tylko 4 proste kroki. Jedynie dodajesz mąkę, wodę i mieszasz. Odstawisz na wyrośnięcie i tak trzy razy a w 4 kroku pieczesz chleb.
Jak zrobić pierwszy chleb?
Chleb na młodym zakwasie wychodzi trochę kwaskowy, gdyż używamy tu dużo zakwasu i tak musi być. To jest młody zakwas dopiero przez nas zrobiony i ma słabe kultury bakterii tzw. dzikie drożdże, z czasem taki zakwas staje się mocniejszy i możemy użyć go mniej i jest bardziej przewidywalny. A i my z czasem piekąc chleb na zakwasie nabieramy doświadczenia.
Pierwszy chleb może być wyzwaniem, ale z każdym kolejnym jest łatwiej. Poszczególne etapy się powtarzają. Do pieczenia chleba na zakwasie tak naprawdę możemy użyć dowolnej mąki. Pamiętaj jednak o tym, że im więcej żytniej czy pełnoziarnistej mąki tym chlebek będzie miał bardziej zbitą konsystencję i będzie cięższy. Dlatego sprawdza się też zasada, że im więcej mąki żytniej tym ciasto musi bym luźniejsze, bo chleb wyjdzie zbity. Gdy dajesz więcej pszennej mąki zrób ciasto gęściejsze. Tak naprawdę trzeba zabić kilka chlebków i wszystko staje się jasne. Wyjdą różne, ale z pewnością będą jadalne i smaczniejsze niż te ze sklepu.
Najpierw musisz mieć zakwas, ja zrobiłam go według tego przepisu: Zakwas na chleb – dzień po dniu