chleb na zakwasie

Chleb orkiszowy na młodym zakwasie

aga

Czas przygotowania 26 godz.

Czas obróbki term. 1 godz.

Ilość porcji

To jest przepis na chleb na młodym zakwasie, który nie jest tak silny jak dojrzały więc trzeba go dać więcej. Gdy pieczesz swój pierwszy chleb, musisz wykazać się większą cierpliwością niż przy pieczeniu na drożdżach, ale tak naprawdę pracy tu jest niewiele. Potrzebujesz dwa dni z czego większość czasu to czekanie i tylko 4 proste kroki. Jedynie dodajesz mąkę, wodę i mieszasz. Odstawisz na wyrośnięcie i tak trzy razy a w 4 kroku pieczesz chleb.

Jak zrobić pierwszy chleb?

Chleb na młodym zakwasie wychodzi trochę kwaskowy, gdyż używamy tu dużo zakwasu i tak musi być. To jest młody zakwas dopiero przez nas zrobiony i ma słabe kultury bakterii tzw. dzikie drożdże, z czasem taki zakwas staje się mocniejszy i możemy użyć go mniej i jest bardziej przewidywalny. A i my z czasem piekąc chleb na zakwasie nabieramy doświadczenia.

Pierwszy chleb może być wyzwaniem, ale z każdym kolejnym jest łatwiej. Poszczególne etapy się powtarzają. Do pieczenia chleba na zakwasie tak naprawdę możemy użyć dowolnej mąki. Pamiętaj jednak o tym, że im więcej żytniej czy pełnoziarnistej mąki tym chlebek będzie miał bardziej zbitą konsystencję i będzie cięższy. Dlatego sprawdza się też zasada, że im więcej mąki żytniej tym ciasto musi bym luźniejsze, bo chleb wyjdzie zbity. Gdy dajesz więcej pszennej mąki zrób ciasto gęściejsze. Tak naprawdę trzeba zabić kilka chlebków i wszystko staje się jasne. Wyjdą różne, ale z pewnością będą jadalne i smaczniejsze niż te ze sklepu.

Najpierw musisz mieć zakwas, ja zrobiłam go według tego przepisu: Zakwas na chleb – dzień po dniu

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 26 godz.
  • Czas obróbki term. 1 godz.
  • Łączny czas 27 godz.

Chleb orkiszowy pieczony na młodym, świeżo wyhodowanym zakwasie. Pyszny, domowy i pachnący chleb.

Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego, (krok 1)
  • 100 g mąki żytniej razowej, (krok 1)
  • 100 g wody letniej, (krok 1)
  • 180 g zakwasu, (dokarmionego jak wyżej)(krok 2)
  • 250 g mąki pszennej typ 650, (krok 2)
  • 250 g wody letniej, (krok 2)
  • 250 g mąki orkiszowej, (krok 3)
  • 90 g wody letniej, (krok 3)
  • 1,5 łyżeczki soli, (kok 3)

Wykonanie:

  • Krok 1 – Dokarmianie zakwasu

    Wyjmij zrobiony wcześniej zakwas z lodówki (ja to robię zazwyczaj rano) i zostaw na około godzinę, aby się ocieplił. Jest go dużo, bo jest to nowy zakwas, dokarm go 100 g mąki i 100g letniej wodą. Wymieszaj i ostaw w cieple i ciemne miejsce (ja nagrzałam piekarnik na 30 stopni, wyłączyłam nagrzewanie i wstawiłam do środka słoik z zakwasem). Na kilka godzin (u mnie leżał cały dzień).zakwas na chleb

    Krok 2 – Zagęszczenie zakwasu – zaczyn

    Zakwas dokarmiony przez ten czas powinien zacząć pracować, czyli rosnąć i bąbelkować oznacza to, że jest aktywny. Do miseczki odmierz 180g zakwasu (resztę odłóż do lodówki na kolejne chleby), dodaj 250 g mąki pszennej typ 650 i 250g wody letniej. Wymieszaj dobrze łyżką, aby składniki dobrze się połączyły. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na kolejne kilka godzin (ja zostawiłam na noc).zaczyn

    Krok 3 – Ciasto na chleb

    Rano możesz zabrać się za robienie ciasta. Zakwas po odstaniu lekko zabąbelkował, dodaj do niego 250 g mąki owsianej i 90 g letniej wody (możesz dodać teraz np. dowolne ziarna np. słonecznika czy dyni, zioła czy otręby do smaku). Wymieszaj i wyrób ciasto przy pomocy miksera z nakładką do wyrabiania ciasta lub w rękach.wyrabianie ciasta na chleb

    Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie ładnie odchodzić od ręki i miski. Przy chlebie orkiszowym może być lepkie i to jest prawidłowe ciasto. wyrobione ciasto na chleb

    Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj.ciasto na chleb

    Ponownie odstaw na kilka godzin (wystarczy 2-6 godzin) aby chleb wyrósł.

    Krok 4 – Pieczenie chleba

    Gdy ciasto podrośnie, dobrze, jeśli podwoi swoją objętość. Ważne, aby było wyrośnięte, bo w trakcie pieczenie wiele już nie urośnie. Jeśli trzymasz ciasto w piekarniku nie wyciągaj go, bo przy zmianie temperatury opadnie.

    ciasto na chlebWłącz piekarnik na funkcję pieczenia chleba, jeśli takiej nie posiadasz ustaw 200 stopni góra-dół i piecz przez około 60 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia! Po upieczenie wyłącz piekarnik i po 5 minut możesz lekko otworzyć drzwiczki. Wyjmij chleb i jeszcze ciepły wyciąg z foremki. Studź na kratce dzięki temu będzie chrupiąca.chleb na zakwasie

     

     

Notes

Chleb w smaku jest lekko kwaskawy, czuć że jest to chleb na zakwasie. Jeśli wolisz delikatniejszy smak dodaj do ciasta łyżeczkę miodu.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis