Budyń domowy o smaku waniliowym
Czas obróbki term. 10 min
Przepis na tradycyjny domowy budyń. Ugotujesz go w kilkanaście minut z paru składników. Po wypróbowaniu tego przepisu na waniliowy budyń możesz eksperymentować z innymi smakami.
Taki budyń możesz jeść na ciepło. Ale możesz go także odłożyć do lodówki i podawać schłodzony. Po włożeniu budyniu do miseczek już go nie mieszaj.
Budyń z podanych składników jest dość słodki, jeśli wolisz mniej słodki zmniejsz ilość cukru, będzie równie smaczny.
- Czas
- Opis
- Zdjęcie
- Składniki
- Wykonanie
- Uwagi
- Wartości odżywcze
Podgląd wydruku
- Czas przygotowania 5 min
- Czas obróbki term. 10 min
Smaczny i prosty deser do przygotowania w domu w kilkanaście minut. Waniliowy budyń domowy.
Składniki:
- 600 g mleka, (2 szklanki)
- 32 g cukru waniliowego, (3 łyżki)
- 3 szt żółtka jajek
- 30 g skrobi ziemniaczanej, (3 płaskie łyżki)
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Oddziel żółtka od białek (zrób to dokładnie). W rondelku umieść cukier waniliowy, żółtka i masło.

Do rondelka dodaj 1 szklankę mleka. Postaw na ogniu i mieszaj aż składniki się rozpuszczą, możesz zmiksować mleko z żółtkami. Dzięki temu powstanie głodki jednolity płyn.

W innym naczyniu rozmieszaj mąkę z drugą szklanką mleka.

Gdy mleko w rondelku się zagotuje dodawaj powoli mleko z mąką i energicznie mieszaj trzepaczką.

Cały czas podgrzewaj i mieszaj aż masa będzie gęstym budyniem, chwilę pogotuj.
Po zagotowaniu odstaw z ognia i wyłóż do miseczek. Możesz podawać z dowolnymi dodatkami np. z owocami lub syropem owocowym.

Ja dodałam kawałki winogron i sos truskawkowy (mrożone truskawki podgrzane i zmiksowane z cukrem).