rafaello ciasto bez pieczenia z krakersami

Raffaello – ciasto kokosowe bez pieczenia

aga

Ciasto kokosowe Raffaello to smaczne kremowe ciasto, nie za słodkie i bardzo łatwe do wykonania. Ciasto nietypowe i łączy w sobie słone krakersy z kremem kokosowym, to ciekawe połączenie zaskakuje smakiem. Dla wielbicieli słodszych przekąsek jest bardzo łatwo zmienić jego smak. Zamień krakersy na herbatniki lub biszkopty i ciesz się nowym smakiem . Ciasto najsmaczniejsze po 3-4 godzinach w lodówce, krem zgęstnieje a krakersy nasiąkną masą.

To taki przekładaniec z krakersów i masy z dodatkiem wiórków kokosowych. Jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jedyna trudność to ułożenie masy na krakersach. Polecam zatem szczególnie tym osobom, które boją się piec ciast i poszukują dobrych ciast bez pieczenia.

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij

Raffaello

  • Czas przygotowania 30 min
  • Czas obróbki term. 10 min
  • Łączny czas 3 godz.

Ciasto kokosowe bez pieczenia na krakersach, herbatnikach lub biszkoptach.

Składniki

  • 8 g żelatyny
  • 40 g wody, gorącej
  • 260 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 60 g mleka pełnego w proszku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 30 g cukru kryształu
  • 200 g krakersów

Wykonanie:

  • 1. Do szklanki wlej 40g bardzo gorącej wody lub wrzątku, dodaj żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
    2. Do naczynia do ubijania wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone, cukier i mleko w proszku wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Odstaw naczynie do lodówki na 30 minut.
    3. W tym czasie przygotuj blachę: wyłóż ja papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wyłóż paskami papieru do pieczenia, rozłóż pierwsza warstwę krakersów.
    4. Wiórka zmiel w malakserze, dzięki temu ładniej połączą się z kremem.
    5. Jeśli żelatyna w tym czasie zastygnie delikatnie podgrzej ja aż się rozpuści ponownie, powinna być chłodna, ale płynna.
    5. Wyjmij naczynie z kremem i ubijaj około 3 minuty do uzyskanie gęstego jasnego kremu. Dodaj 1/3 wiórek i powoli ubijając na wolnych obrotach dolewaj żelatynę aż do połączenie składników.
    6. Na krakersy wyłóż 1/3 kremu, rób to powoli i łagodnie przytrzymując krakersy tak aby się nie podniosły przy smarowaniu. Wyłóż kolejna warstwę krakersów na to drugą porcję kremu i znowu krakersy i reszta kremu. Całość posyp pozostałymi krakersami.
    7. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.
    8. Na każdy kawałek gotowego ciasta możesz położyć po blanszowanym migdale.
    Smacznego 🙂

Uwagi:

wybierając krakersy zwróć uwagę aby nie były zbyt słone, lub wypróbuj wersję tego ciasta zamieniając krakersy na herbatniki lub biszkopty. Robiąc ciało zabrakło mi krakersów, kupiłam za małą paczkę bo 175g i dopełniłam biszkoptami co okazało się bardzo dobrym i smacznym rozwiązaniem. Mojej rodzinie nawet bardziej smakowała właśnie taka odsłona tego pysznego ciasta z biszkoptami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni Nastepny