gofry

Nietypowe święta – 25 marzec – Międzynarodowy Dzień Gofra

aga

Nietypowe Święto już jutro – dzień Gofra – tę słodkość lubią chyba wszyscy. Kojarzy nam się głownie z wakacjami i koloniami z czasów podstawówki. Jak się okazuje mają one swoje własne święto. Wafel z ciasta naleśnikowego znany był już w średniowieczu i mimo upływu setek lat, nadal trudno się im oprzeć…

Skąd pochodzą gofry?

Podobno wafle z ciasta naleśnikowego robiono już w X wieku w Belgi, jednak te oficjalne uznane za pierwsze narodziły się w belgijskim Liege w XVIII wieku. Tamtejszy szef kuchni jednego z biskupów któremu znudziły się inne łakocie wymyślił przepis na gofry.

Pierwsze gofrownice (duże i kwadratowe) stosowane były juz XIV wieku w Holandii i Niemczech. Razem z pielgrzymami z Holandii gofry trafiły do Ameryki i rozgościły się tam na dobre. W 1869 roku Amerykanin Cornelius Swarthout otrzymał patent na pierwszą gofrownicę. Jego wynalazek zrewolucjonizował świat gofrów i stał się bardzo popularny. Do dziś obchodzona jest rocznica patentu Swarthouta. Jest to Narodowy Tydzień Gofrów, obchodzony w drugim tygodniu września.

Gofry wymyślono w średniowieczu, jednak największą sławę otrzymały dzięki Wystawie Światowej, która w 1958 roku zawitała do Brukseli. To wtedy świat poznał ich smak i zakochał się w nim bez pamięci.

Jakie są inne odmiany gofrów?

Gofry Brukselskie – najbardziej popularne są własnie te brukselskie, lekkie, kwadratowe, przypominające nasze gofry. Ale są też takie pachnące karmelem, gorące, chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku, polane czekoladą, bitą śmietaną i udekorowane owocami, wśród których prym wiodą truskawki. 

Gofry Norweskie – gofry w Norwegii są bardzo popularną przekąską na różnego rodzaju piknikach, świętach, spotkaniach itd. Typowe norweskie gofry są cienkie i mają kształt serca. Serwowane są zazwyczaj na słodko, z bitą śmietaną, kwaśną śmietaną, kremówką i dżemem. Często z typowym norweskim brązowym serem (brunost), który robiony jest z serwatki pochodzącej z mleka koziego. Do Norwegii należy również rekord Guinnessa za posiadanie największego na świecie smażonego gofra. Dokonał tego Rolf Moen z północnego Odal.

Gofry Bąbelkowe – obecnie modne a po angielsku nazywane bubble waffles. To typowy przykład street foodu serwowanego z niewielkich budek czy food trucków. Powstają ze specjalnego ciasta w gofrownicy umożliwiającej tworzenie charakterystycznych bąbli. Można je nadziewać w trakcie wypieku. Serwuje się je zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej – np. z bekonem czy jajkiem.

Gofry Pruskie – na Liście polskich produktów tradycyjnych od marca 2017 roku widnieją „gofry pruskie” wytwarzane na Warmii. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jedną z tradycji kulinarnych podtrzymywanych na Warmii w domostwach w czasach powojennych był wypiek pewnego rodzaju wafli, zwanych goframi. Powszechne było posiadanie przez każdą gospodynię specjalnej żeliwnej gofrownicy, nazywanej niegdyś żelazkiem. Przy jej użyciu wypiekano dzieciom charakterystyczne dla formy kraciaste serduszka z ciasta podobnego do naleśnikowego. Gospodynie wypiekały je zgodnie z recepturą wytłoczoną na wieczku urządzenia, wykorzystując do sporządzania ciasta odpowiednie proporcje mąki, mleka, jaj, masła i drożdży: 1 kg mąki, 21/4 l mleka, 6-8 jaj, 375 g masła, 1 łyżki drożdży. Można podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem konfitur, syropu, bitej śmietany.

Gofry Piernikowe – A może coś świątecznego? Gofry piernikowe cudownie pachną, są chrupiące i smakują miodem, przypominają święta i nadadzą się na zimową osłodę.

Jak przygotować gofry?

Ciasto na gofry to nic innego jak podrasowane ciasto naleśnikowe. Przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj.

Najważniejsza w zrobieniu gofra jest gofrownica. Oczywiście jak się okazuje do zrobienia dobrych gofrów wystarczy  także sprawny toster. Byle nie taki, z którego grzanki wyskakują. Wtedy może być mały problem. Jeśli natomiast posiadacie dobry toster, to spokojnie możecie go użyć!

Międzynarodowy Dzień Gofrów – 25 marzec musicie jutro zjeść chociaż jednego.

Poniżej przepis na chrupiące gofry od mojej… teściowej, najlepsze gofry jakie do tej pory jadłam. Smakują wyśmienicie z dodatkiem owoców, bitej śmietany lub najprościej posypane odrobiną cukru pudru.

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij

Przepis na gofry

  • Czas przygotowania 15 min
  • Czas obróbki term. 5 min
  • Łączny czas 20 min

Złociste, chrupiące wafle naleśnikowe w towarzystwie świeżych owoców, bitej śmietany czy cukru pudru

Składniki:

  • 2 szt jajka
  • 1 szczypta soli
  • 225 g mąki pszennej, (1 i 1/4 szklanki)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 25 g cukru kryształu, (4 łyżeczki pełne)
  • 260 g mleka, (1 szklanka)
  • 50 g masła

Wykonanie:

  • Masło roztop.

    Oddziel żółtka od białek.

    Do miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubij na pianę.

    Po ubiciu dodaj cukier kryształ i cukier waniliowy, ubijaj nadal przez chwilę.

    Na końcu dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną i mleko. Delikatnie wymieszaj składniki łyżką. Na końcu roztopione masło i wymieszaj. Ciasto jest gotowe do pieczenia. Ma by puszyste i lekko gęste. 

    Gofrownicę posmaruj olejem i nagrzej.

    Porcję ciasta przelej do rozgrzanej gofrownicy i piecz przez około 5 minuty. Jeżeli gofrownica ma mniejszą moc piecz dłużej (aż gofry będą chrupiące). Studź na kratce. Podawaj z bitą śmietaną lub z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego :-).

Notes

Z podanej porcji wyszło 8 dużych gofrów.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni Nastepny