
Marynata do mięsa – uniwersalna
Jeśli zastanawiasz się jak ugotować smaczne mięso to tutaj znajdziesz jeden ze sposobów aby mięso było porostu smaczne. Jest to uniwersalna marynata do mięs. Zamarynuj mięso nawet 2-3 dni przed pieczeniem a będzie znaczniej smaczniejsze, kruche i pyszne. Ta marynata sprawdzi się zarówno do takich mięs jak kurczak, wieprzowina czy wołowina. Wypróbuj ją a już nigdy nie zrobisz kawałka mięsa bez uprzedniego zamarynowania go w tej marynacie. A co najważniejsze mięso leży gotowe w lodówce i w każdej chwili możesz go wyciągnąć i upiec. Sprawdzi się dla zabieganych jak i dla mam z małymi dziećmi, w wolnej chwili wyciągam mięso z lodówki, podsmażam w garnku, w którym będę go dusiła dolewam wody i obiad robi się sam. Znowu mogę zając się maluchem, który własne budzi się z drzemki 🙂
Przepis na marynatę na około 1 kg mięsa:

- Czas
- Opis
- Zdjęcie
- Składniki
- Wykonanie
- Uwagi
- Wartości odżywcze
- Czas przygotowania 5 min
- Łączny czas 48 godz.
Marynata - sekret aromatycznego, rozpływającego się w ustach mięsa.
Składniki:

Wykonanie:
Notes
Ja do przygotowania mięsa nie używam soli. Moja kilkuletnia córka bardzo lubi mięso przygotowane w ten sposób ale jeżeli chcesz możesz dodać soli do smaku.
To jest uniwersalna maranta ale różne rodzaje mięs lubią różne zioła i przyprawy tak np.
Jak gotować wołowinę?
Wykorzystaj przepis na marynatę i dodaj: liść laurowy, goździki, pieprz ziarnisty, kolendrę, tymianek, ziarna jałowca. Mięso przełóż do rozgrzanego garnka i podsmaż z każdej strony, dodaj wody, tak aby przykryła mięso. Duś pod przykryciem 3 godziny, efekt zniewalający! W czasie gotowanie sprawdzaj czy woda nie wyparowała w razie potrzeby dolej. Gotuj zawsze w jak najmniejszej ilości wody aby zachować jak najlepszy smak mięsa.
Jak ugotować mięso z kurczaka?
Wykorzystaj przepis na marynatę i dodaj przyprawę curry. Warto też dodać warzywa. W garnku, w którym będziesz dusić mięso na odrobinie oleju podsmaż pokrojone w kawałki warzywa np. 1 marchewkę i 1 cebulę i przygotowane mięso. Cała marynatę z naczynia, w którym było marynowane mięso przełóż do garnka, zalej całość wodą i duś pod przykryciem około 30 minut od momentu zagotowania się wody.
Jak gotować wieprzowinę?
Sposób na soczystą i miękką wieprzowinę? Zamarynuj mięso w podstawowej marynacie i dodaj majeranek. Mięso przed duszeniem obsmaż na odrobinie oleju, dodaj wody i duś. Czas gotowania mięsa wieprzowego to około 2 godziny.