Marynata do mięs

Marynata do mięsa – uniwersalna

aga

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować smaczne mięso to tutaj znajdziesz jeden ze sposobów aby mięso było porostu smaczne. Jest to uniwersalna marynata do mięs. Zamarynuj mięso nawet 2-3 dni przed pieczeniem a będzie znaczniej smaczniejsze, kruche i pyszne. Ta marynata sprawdzi się zarówno do takich mięs jak kurczak, wieprzowina czy wołowina. Wypróbuj ją a już nigdy nie zrobisz kawałka mięsa bez uprzedniego zamarynowania go w tej marynacie. A co najważniejsze mięso leży gotowe w lodówce i w każdej chwili możesz go wyciągnąć i upiec. Sprawdzi się dla zabieganych jak i dla mam z małymi dziećmi, w wolnej chwili wyciągam mięso z lodówki, podsmażam w garnku, w którym będę go dusiła dolewam wody i obiad robi się sam. Znowu mogę zając się maluchem, który własne budzi się z drzemki 🙂 

Przepis na marynatę na około 1 kg mięsa:

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij

Marynata do mięs

  • Czas przygotowania 5 min
  • Łączny czas 48 godz.

Marynata - sekret aromatycznego, rozpływającego się w ustach mięsa.

Składniki:

  • 6 g zioła prowansalskie, (2 łyżki)
  • 6 g papryka słodka w proszku, ( 1 łyżka)
  • 25 g sos sojowy, (2 łyżki)
  • 25 g ocet balsamiczny, (2 łyżki)
  • 25 g olej, (2 łyżki)
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj mięso tak aby marynata pokryła całe mięso i odłóż najlepiej na 2-3 dni.

Notes

Ja do przygotowania mięsa nie używam soli. Moja kilkuletnia córka bardzo lubi mięso przygotowane w ten sposób ale jeżeli chcesz możesz dodać soli do smaku.

To jest uniwersalna maranta ale różne rodzaje mięs lubią różne zioła i przyprawy tak np.

Jak gotować wołowinę?

Wykorzystaj przepis na marynatę i dodaj: liść laurowy, goździki, pieprz ziarnisty, kolendrę, tymianek, ziarna jałowca. Mięso przełóż do rozgrzanego garnka i podsmaż z każdej strony, dodaj wody, tak aby przykryła mięso. Duś pod przykryciem 3 godziny, efekt zniewalający! W czasie gotowanie sprawdzaj czy woda nie wyparowała w razie potrzeby dolej. Gotuj zawsze w jak najmniejszej ilości wody aby zachować jak najlepszy smak mięsa.

Jak ugotować mięso z kurczaka?

Wykorzystaj przepis na marynatę i dodaj przyprawę curry. Warto też dodać warzywa. W garnku, w którym będziesz dusić mięso na odrobinie oleju podsmaż pokrojone w kawałki warzywa np. 1 marchewkę i 1 cebulę i przygotowane mięso. Cała marynatę z naczynia, w którym było marynowane mięso przełóż do garnka, zalej całość wodą i duś pod przykryciem około 30 minut od momentu zagotowania się wody.

Jak gotować wieprzowinę?

Sposób na soczystą i miękką wieprzowinę? Zamarynuj mięso w podstawowej marynacie i dodaj majeranek. Mięso przed duszeniem obsmaż na odrobinie oleju, dodaj wody i duś. Czas gotowania mięsa wieprzowego to około 2 godziny.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni Nastepny