Lukier królewski
Najlepszy do ozdabiania pierników
- Lukier ze świeżymi białkami
- Białko z jajek
- cukier puder
- sok z cytryny
Białka oddziel dzień wcześniej i przelej przez drobne sito, przykryj i pozostaw na noc w lodowce.
Białka umieść w misie miksera, wymieszaj z częścią przesianego cukru pudru. Następnie ubijaj tak wolno jak to tylko możliwe stopniowo dodając cały przygotowany cukier puder (całość należy miksować ok 10-20 min).
2. Likier z białka w proszku
- białko w proszku (przesiane!)
- woda
- cukier puder (przesiany!)
- opcjonalnie – odrobina barwnika
Białko w proszku zmiksuj z ciepła woda do uzyskania pianki, wymieszaj z częścią przesianego cukru pudru. Następnie ubijaj tak wolno jak to tylko możliwe stopniowo dodając cały przygotowany cukier puder (całość należy miksować ok 10-20 min)
Gotowy lukier przechowuj w czystym pojemniku nakrytym wilgotną szmatką i zamkniętym.
Ten lukier jest gęsty i szybko wysycha, dlatego jest idealny do precyzyjnych dekoracji a także rysowania kantorów.
Jeżeli jednak chcesz, aby był jeszcze gęstszy dodaj cukru pudru, a jeśli chcesz, aby był rzadszy (potrzebny do wypełnienia kantorów) dodaj odrobine wody i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ciekawostki:
Lukier na bazie wody – każdy lukier zrobiony na bazie wody możemy wstawić do lodówki i kilka dni przechowywać.
Lukier na bazie białka – możemy go przechować, ale tylko i wyłącznie w danym dniu.
Jeżeli odstawimy go na kilka godzin będzie duża rzadszy niż w momencie, w którym go zrobiliśmy, wtedy warto wziąć mikser i ponownie go zmiksować, nasz lukier odzyska plastyczność.
Kolorowy lukier:
Robimy jedna biała bazę i dzielimy na porcje:
Lukier różowy – wystarczy do jednej porcji dodać kilka kropel soku z buraka
Lukier dowolny kolor – uzyskamy dodając specjalne barwniki spożywcze w proszku lub żelu i wymieszać łyżką – wystarczy odrobina, aby uzyskać piękny kolor.