
Domek nr 4
Domek z piernika to już u nas tradycja od kilka lat tworzę takie domki i ciągle uczę się czegoś nowego. Mam nadzieję, że widać postępy. Tym razem zrobiłam właściwie dom, a nie domek, bo wyszedł naprawdę spory i ciężki od ilości lukru i ozdób i do tego podstawa całkiem solidnych rozmiarów.
Ponieważ to nie pierwszy mój domek to poniżej znajdziesz kilka użytecznych rad jak nie wiesz jak się za takie cudo zabrać.
Przygotowanie domku rozłóż na kilka dni, pierwszego dnia przygotuj ciasto możesz wykorzystać mój przepis sprawdzony przez lata: przepis na ciasto piernikowe. Ciasto schłodź w lodówce, najlepiej na całą noc.
Drugiego dnia przygotuj gotowe foremki do wycięcia ścian, dachu, komina, okien i drzwi. Możesz taki szablon wykonać samodzielnie wycinając z papieru. Ciasto wyciąg z lodówki, rozwałkuj i wytnij poszczególne części domku, pokruszonymi landrynkami wysyp dziurki i okna. Upiecz i wystudź.

Polukruj wszystkie elementy, ja najpierw zaznaczyłam gęstym lukrem krawędzie a następnie bardziej płynnym wypełniłam resztę. Zostaw domek do wyschnięcia na kilka godzin, najlepiej na noc.

Kiedy ścianki zastygną możesz skleić domek za pomocą lukru lub gorącego karmelu. Jeśli używasz lukru to użyj bardzo gęstego lukru i najpierw sklej ścianki, gdy dobrze zastygną po kilku godzinach możesz bezpiecznie nakleić dach. Z karmelem jest sprawa o tyle szybsza, że zastyga błyskawicznie i możesz cały domek skleić odrazu.
Kiedy konstrukcja będzie stabilna, zamaskuj lukrem łączenia, dodaj średnio gęstym lukrem krople lody i udekoruj podstawkę według własnego pomysłu. Domek gotowy. Warto taki gotowy domek zapakować w folie.
A tak oto przedstawia się w całości: