Dzisiaj coś na Walentynki. Ciasto czekoladowo-kokosowe w kształcie serca.
Polecam na poprawę nastroju nie tylko dla zakochanych.
Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.
Wzorowałam się na cieście Bounty, poniżej przepis:
85 g kefir, (można zamienić na kwaśna śmietanę 12% lub zsiadłe mleko)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem kokosowy - składniki:
300 g mleka
50 g kaszy manny
80 g wiórek kokosowych
100 g masła, ( w temp. pokojowej)
100 g cukru pudru
30 g likieru amaretto, (2 łyżki)
Polewa czekoladowa - składniki
50 g masła
50 g czekolada mleczna
50 g czekolada gorzka
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe - wykonanie:
Suche składniki wymieszaj: mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – odłóż.
Masło przygotuj wcześniej tak aby miało temperaturę pokojową, przełóż do misy miksera i ubijaj aż będzie puszyste, dodaj cukier i nadal ubijaj przez około 15 minut. Dobrze, jeśli to jest drobny cukier, jeśli zwykły to ubijaj troszkę dłużej.
Dodaj jajko i ucieraj chwilę aż do połączenia. Dodaj wanilię i nadal ucieraj. Dodaj przesiane suche składniki na zmianę z kefirem i wymieszaj. Ciasto powinno wyjść gęste.
Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Piecz w temp. 170 stopni piekarnik góra-dół przez 30 minut.
Wyjmij, przestudź. Teraz możesz wyciąć dowolny kształt z ciasta nożem. U mnie walentynkowo – serduszko.
Krem kokosowy - wykonanie
Mleko zagotuj dodaj kaszę mannę i trzepaczką mieszaj, gotuj koło 1 minutę.
Dodaj wiórka kokosowe, nadal mieszaj i gotuj około 2 minuty aż otrzymasz gęstą masę. Zdejmij z palnika i odłóż, co jakiś czas mieszaj aż masa przestygnie.
Masło przygotowane wcześniej w temperaturze pokojowej tak aby było miękkie przed ubijaniem włóż do misy miksera, ubij na puszystą masę, dodaj cukier puder i chwile jeszcze ubijają aż składniki się połączą i powstanie jasna puszysta maślana masa.
Dodawaj przestudzoną masę kokosową po łyżce, cały czas ubijaj na końcu dodaj likier i chwilę ubij do połączenia składników.
Powstała masę kokosową przełóż na przygotowane schłodzone już ciasto, wyrównaj i włóż do lodówki.
Przestudzone ciasto polej polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa - wykonanie
Polewę przygotuj w kąpieli wodnej:
Czekoladę połam na kawałki i umieść w metalowej lub szklanej miseczce o większej średnicy niż średnica garnuszka, dodaj masło. Miseczkę umieść na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj, aż składniki się połączą w jednolitą gładka masę.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ok, lubię ciastka!Polityka prywatności