ciasto walentynkowe

Serce – Ciasto na Walentynki

aga

Dzisiaj coś na Walentynki. Ciasto czekoladowo-kokosowe w kształcie serca.

Polecam na poprawę nastroju nie tylko dla zakochanych.

Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.

Wzorowałam się na cieście Bounty, poniżej przepis:

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij

Ciasto bounty

  • Czas przygotowania 30 min
  • Czas obróbki term. 30 min
  • Łączny czas 1 godz.

Czekoladowe ciasto z kokosowym kremem

Składniki

Ciasto czekoladowe - składniki:

  • 100 g mąka pszenna
  • 20 g kakao
  • 4 g proszek do pieczenia, (1/2 łyżeczki)
  • 2 g soda oczyszczona, (1/4 łyżeczki)
  • 100 g masła, (temp. pokojowa)
  • 90 g cukru kryształu, (najlepiej drobnego)
  • 1 szt jajko, (duże)
  • 85 g kefir, (można zamienić na kwaśna śmietanę 12% lub zsiadłe mleko)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem kokosowy - składniki:

  • 300 g mleka
  • 50 g kaszy manny
  • 80 g wiórek kokosowych
  • 100 g masła, ( w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g likieru amaretto, (2 łyżki)

Polewa czekoladowa - składniki

  • 50 g masła
  • 50 g czekolada mleczna
  • 50 g czekolada gorzka

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe - wykonanie:

    1. Suche składniki wymieszaj: mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – odłóż.
    2. Masło przygotuj wcześniej tak aby miało temperaturę pokojową, przełóż do misy miksera i ubijaj aż będzie puszyste, dodaj cukier i nadal ubijaj przez około 15 minut. Dobrze, jeśli to jest drobny cukier, jeśli zwykły to ubijaj troszkę dłużej.
    3. Dodaj jajko i  ucieraj chwilę aż do połączenia. Dodaj wanilię i nadal ucieraj. Dodaj przesiane suche składniki na zmianę z kefirem i wymieszaj. Ciasto powinno wyjść gęste.
    4. Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
    5. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Piecz w temp. 170 stopni piekarnik góra-dół przez 30 minut.
    6. Wyjmij, przestudź. Teraz możesz wyciąć dowolny kształt z ciasta nożem. U mnie walentynkowo – serduszko.

Krem kokosowy - wykonanie

    1. Mleko zagotuj dodaj kaszę mannę i trzepaczką mieszaj, gotuj koło 1 minutę.
    2. Dodaj wiórka kokosowe, nadal mieszaj i gotuj około 2 minuty aż otrzymasz gęstą masę. Zdejmij z palnika i odłóż, co jakiś czas mieszaj aż masa przestygnie.
    3. Masło przygotowane wcześniej w temperaturze pokojowej tak aby było miękkie przed ubijaniem włóż do misy miksera, ubij na puszystą masę, dodaj cukier puder i chwile jeszcze ubijają aż składniki się połączą i powstanie jasna puszysta maślana masa.
    4. Dodawaj przestudzoną masę kokosową po łyżce, cały czas ubijaj na końcu dodaj likier i chwilę ubij do połączenia składników.
    5. Powstała masę kokosową przełóż na przygotowane schłodzone już ciasto, wyrównaj i włóż do lodówki.
    6. Przestudzone ciasto polej polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa - wykonanie

  • Polewę przygotuj w kąpieli wodnej:

    Czekoladę połam na kawałki i umieść w metalowej lub szklanej miseczce o większej średnicy niż średnica garnuszka, dodaj masło. Miseczkę umieść na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj, aż składniki się połączą w jednolitą gładka masę.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni Nastepny