pyszne i delikatne ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe z ananasem

aga

Dzisiaj szybkie ciasto jogurtowe z ananasem. Oczywiście można wymienić ananasy na inne owoce np. brzoskwinie i będzie równie smaczne. Polecam wypróbować.

U mnie w zestawie z czekoladą na gorąco, smacznie, słodko, wyjątkowo 🙂

Warto zacząć tydzień z takim zestawem a napewno będzie to dobry tydzień. Takie wypieki jak ten są przyjemne bo bez większego wysiłku mam coś smacznego. Lubie wyzwania przy pieczeniu i ciagle próbuje czegoś nowego. Ostatnio z braku możliwości poświecenia dłuższego czasu na pieczenie sprawdzam ciasta do zrobienia na szybko.

Jeśli masz na oku jakieś ciacho a nie lubisz eksperymentować napisz w komentarzu, ja chętnie go zrobie. Uwielbiam nowości i wyzwania i uwielbiam piec. Mogłabym przy tym spędzić każdą wolną chwilę. Czekam na pomysły.

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij

Ciasto jogurtowe

  • Czas przygotowania 20 min
  • Czas obróbki term. 50 min
  • Łączny czas 1 godz. 10 min

Ciasto jogurtowe, które zawsze wychodzi, puszyste i wilgotne.
Super proste i długo zachowuje świeżość.
Możesz dodać inne owocami.

Składniki:

  • 2 szt jajka
  • 100 g cukier kryształ, (1/2 szklanki)
  • 16 g cukier waniliowy, (1 opakowanie)
  • 5 g ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka
  • 150 g kefiru, (można dać jogurt naturalny)
  • 100 g oleju rzepakowego, (prawie 1/2 szklanki)
  • 5 g proszku do pieczenia, (1 łyżeczka)
  • 220 g mąki pszennej, (najlepiej typ 450)
  • 170 g ananasa w puszce, (1/2 puszki)
  • 10 g cukru pudru, (do posypania ciasta)

Wykonanie:

    1. Ananasy pokrój w kostkę i odsącz.
    2. Jajka ubijaj z cukrem kryształem i cukrem waniliowym około 10 minut.
    3. Zmniejsz obroty na minimalne, ciagle ubijaj dodając stopniowo aromat, kefir i olej.
    4. Wyłącz mikser i przesiej bezpośrednio do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.
    5. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż pokrojonego ananasa. Możesz kilka kawałków  wcisnąć do środka, resztę rozłóż równomiernie na wierzchu i przełóż do nagrzanego piekarnika.
    6. Nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz przez 50 minut.
    7. Po wystygnięciu ciasta możesz nasączyć go sokiem pozostałym z ananasa i posypać cukrem pudrem.

Uwagi

Użyłam keksówki o długości 30 cm.

Wyszło 750 g gotowego ciasta.

Zamiast oleju możesz użyć roztopionego masła

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni Nastepny