
Ciasteczka imbirowe
Pyszne intensywne w smaku ciasteczka imbirowe. Idealne do kawy, trudno przejść obok nich obojętnie, a jak cudnie pachną w całym domu czuć ich aromat. Mogą być zachwycająco chrupiące, jeśli ciasto zostanie rozwałkowane i wykrojone foremkami lub pysznie mięciutkie, jeśli ciasto porwiemy na kawałki i zrobimy z nich kulki.
Czas przygotowania ciasta 40 minut
Czas chłodzenia ciasta: 60 minut
Czas robienia ciastek: 5 minut
Czas pieczenia 15 minut
W sumie 2h i ciasteczka gotowe 😊
Składniki:
- Masło – 180g
- Przyprawy: mielony imbir w proszku 5g – 2łyżki, cynamon mielony 2g -1 łyżeczka, goździki mielone 1 g- ½ łyżeczki
- Mąka typ 500 – 330g
- Soda – 1 łyżeczka
- Sól – szczypta
- Brązowy cukier – 170g – 2/3 szklanki
- Brązowy cukier – 100g – do obtoczenia ciasteczek
- Melasa – 120g – ¼ szklanki
- Imbir – świeży starty na drobnych oczkach – 30g – 2 łyżki
- Jajko – 1 szt.
- Żółtko – 1 szt.

Wykonanie:
Masło włóż do rondelka, podgrzewaj około 20-30 minut na wolnym ogniu, aby nie przypalić masła, dodaj przyprawy, wymieszaj, odstaw na 5 minut do przestygnięcia.

Mąkę przesiej i wymieszaj z solą i sodą. Do masła z przyprawami dodaj cukier, melasę, imbir starty, wymieszaj. Przed włożeniem jajek sprawdź, czy masa nie jest za ciepła, powinna być tylko lekko ciepła, aby jajka się nie zważyły. Dodaj jajka i znowu wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie wszystko łyżką.

Przykryj miskę folia i wstaw na 60 minut do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i wykrawaj ciastka lub urywaj kawałki ciasta, formując kulki. Ciastka obtocz w brązowym cukrze z jednej strony i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie.

Piecz na funkcji termo-obieg na 170 st. Przez 15 minut.