Kawa z imbirem i cynamonem

aga

Dzisiaj coś zupełnie innego a mianowicie kawa z imbirem i cynamonem.

Wypróbuj rozgrzewająca kawę z imbirem i cynamonem, ja uwielbiam ten smak. Taka kawa jest idealna na sezon jesienno-zimowy, ma charakterystyczny korzenny smak i wyjątkowy aromat. Nie tylko doskonale smakuje, ale co ciekawe ma też dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Kawa jest źródłem kofeiny, która działa pobudzająco na układ nerwowy, ogólnie poprawia samopoczucie oraz nastrój. Dostarcza także polifenoli roślinnych należących do cennych antyoksydantów.

Imbir działa przeciwzapalnie, ma właściwości bakteriobójcze dzięki czemu wspiera walkę z infekcjami. Kawa z imbirem zadziała także przeciwmigrenowo oraz poprawi ukrwienie mózgu wspomagając jego pracę zwiększają wydolność umysłową.

Cynamon dodawany do kawy ma pozytywny wpłat na układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentracje. Cynamon przyczynia się także do obniżania poziomu cukru we krwi oraz stężenia cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziała cukrzycy i chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Kawa z imbirem i cynamonem co najciekawsze będzie też działała na was w szczególny sposób, bo ma właściwości odchudzające. Każdy z tych trzech składników ma wpływ na przyspieszenie procesów przemiany materii, co sprzyja redukcji zbędnych kilogramów. Kawa – wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej nagromadzonej w organizmie. Imbir – stymuluje metabolizm i wpływa na proces termogenezy, który polega na wytwarzaniu ciepła i utrzymaniu odpowiedniej, stałej temperatury ciała. Nasilenie procesu termogenezy wiąże się z dodatkowym spalaniem kalorii oraz wzmożoną utratą tkanki tłuszczowej. Cynamon – przyspiesza tempo przemiany materii, a przy tym zmniejsza apetyt i chęć na słodycze oraz wzmaga uczucie sytości.

Tutaj znajdziecie przepis na taką pyszną kawę:

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Łączny czas 5 min
  • Ilość porcji 1

ma właściwości odchudzające 🙂

Składniki

  • 1-2 łyżeczki Kawa, (lub 1 filiżanka espresso)
  • 1/5 łyżeczki Imbir mielony
  • 1/4 łyżeczki Cynamon
  • Kakao , do posypania, lub czekolada
  • 2 łyżeczki Miód, (lub cukier / ksylitol / nic)

Wykonanie

  • Do szklanki wrzątku wsyp jedną do dwóch łyżeczek kawy, dodaj imbir i cynamon.
    Gotuj dwie minuty.
    Przelej do filiżanki.
    Całość możesz udekorować bitą śmietaną i kakao w granulkach.
    Jeśli smak jest zbyt intensywny zamiast dosładzać cukrem, sięgnij po miód.

     

     

     

     

     

     

    Może też zrobić na bazie espresso wtedy przygotuj espresso.
    W kubku utrzyj miód z imbirem i cynamonem.
    Przyprawy z miodem zalej przygotowanym espresso.
    Wymieszaj.

    Smacznego.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni Nastepny