Pierniki chrupiące i aromatyczne
Idealne do ozdabiania jak i schrupania od razu. Odpowiednie także jako ozdoby na choinkę.
Składniki:
- Mąka pszenna
- Masło
- Jajka
- Cukier brązowy
- Melasa (z trzciny cukrowej, ale może też być buraczana lub karobowa)
- Przyprawy: soda, cynamon, imbir mielony, kardamon mielony, gałka muszkatołowa mielona, goździki
Wykonanie:
Przygotuj rondelek: dodaj pokrojone na kawałki masło, melasę, cukier – podgrzewaj aż się zagotuje. Zmniejsz ogień i mieszaj tak ok 2-3 minuty.
Odstaw na ok 15 minut do przestudzenia.
Jajka wbij do kubeczka i roztrzep widelcem.
Mąkę przesiej, dodaj przyprawy i wymieszaj wszystko, dodaj ciepła melasę i jajka. Ciasto zagnieć rękami, ale uwaga może być gorące (jeśli będzie rzadkie, nie przejmuj się jak przestygnie to stwardnieje).
Ciasto nakryj folia spożywcza i odstaw na kolejne 15 minut aż ostygnie. A następnie przełóż na 30 minut do lodówki.
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Spokojnie możesz na jeden raz piec 2 blachy.
Piekarnik rozgrzej do 170st (termo-obieg) lub jeśli używasz grzałki góra-dół 190st.
Po schłodzeniu w lodowce ciasto krótko zagnieć, podsypując mąką, jeśli używasz tylko część ciasta pozostałe zawiń w folię, dzięki temu nie wyschnie.
Rozwałkuj na ok 4mm (możesz zrobić cieńsze ciasto wtedy ciastka będą bardziej chrupiące, ale skróć czas pieczenia do 10 minut).
Wytnij wybrane kształty, przełóż na blachę zachowując odstęp, bo pierniki urosną i piec ok 12 minut.
Ciastka są miękkie po upieczeniu, dopiero później po ostygnięciu robią się chrupiące.
Pyszne w dniu poleczenia, ale i równie smaczne przez kilka tygodni.