różyczki

Różyczki z kremem i owocami

aga

Czas przygotowania 15 min

Czas obróbki term. 15 min

Ilość porcji

Różyczki z owocami to deser z użyciem ciasta Filo z kremem i owcami. Gotowe koszyczki wystarczy oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Wyglądają bardzo efektowanie a w wykonaniu są bardzo proste. 

Z ciasta Filo można robić różne desery takim najbardziej znanym jest Baklawa – bardzo słodka i popularna w Turcji czy Grecji. 

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 15 min
  • Czas obróbki term. 15 min
  • Łączny czas 30 min

Różyczki z owocami to wyśmienite połączenie słodkiego kremu z prawdziwą wanilią, dżemem i owocami.

Składniki:

Różyczki - składniki:

  • 3 arkusze ciasto Filo
  • 20 g masło
  • 50 g wody

Krem waniliowy - składniki:

  • 400 g mleka
  • 4 szt żółtka
  • 80 g cukru kryształu
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 1 szt laski wanilii
  • 20 g masła

Dodatki:

  • 6 łyżeczek dżemu malinowego
  • 200 g malin
  • 200 g borówek
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Wykonanie:

  • Ciasto Filo – weź 3 arkusze. Rozłóż na desce jeden na drugim. Przekrój na 3 paski i każdy pasek też przekrój na 3 części. Takim sposobem z jednego arkusza wyjdzie 12 szt kwadratów. W sumie 36 szt z 3 arkuszy. Rozpuść 20 g masła i wymieszaj z 20g ciepłej wody. Weź klasyczną formę od muffinek i przesmaruj masłem z dodatkiem wody za pomocą pędzelka. Weź 3 kwadraty ciasta i każdy kawałek rozłóż na desce i delikatnie przesmarują masłem z dodatkiem wody, od razu składaj po przekątnej.

    ciasto filo

    I tak trzy złożone ze sobą kwadraty ciasta umieść w gniazdach foremki od muffinek.

    koszyczki

    Krem:

    Odmierz 400g mleka, do garnka wlej 300g mleka, 100g zostaw. Mleko 300g włącz na gaz i zagotuj. Do większej miseczki przełóż 4 żółtka, 80g cukru – utrzyj przez moment.

    żółtka utarte

    Dodaj 20g mąki pszennej i 20g ziemniaczanej i utrzyj. Ten sposób mieszania składników da nam pewność, że w kremie nie będzie grudek. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wyciąg nasionka i wrzuć do kremu.

    wanilia dodana

    Dodaj pozostałe 100g mleka. Wymieszaj.

    mleko dodane

    Jeśli mleko zagotowało się w garnku to dla naszego bezpieczeństwa gorące mleko wlej do miski z żółtkami i wymieszaj.Wlej je teraz z powrotem do garnka.

    z mlekiem

    Teraz mieszaj na gazie do zgęstnienia kremu. Wyłącz gaz i do gorącego kremu dodaj 20 g masła, wymieszaj.

    budyń

    Weź łyżkę i nakładaj po 2 łyżki do każdego koszyczka. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.

    w piekarniku

    Czas pieczenia to 15 minut, ale obserwuj, jeżeli zobaczysz że koszyczki są ładnie złote to już możesz je wyciągać. Krem mamy już bezpieczny, on się tylko troszkę zapiecze i będziemy mogli działać dalej.

    upieczone koszyczki

    Po upieczeniu, ładne złote koszyczki odstawiamy w foremce, aby ostygły.

    Gdy ostygną, dajemy po ½ łyżeczki dżemu malinowego do każdego koszyczka, to nam ładnie sklei owoce z kremem, na to umyte owoce: borówki, malinki czy inne owoce sezonowe.

    Koszyczki gotowe, wystarczy je oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

    różyczki z owocami

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis