
Lukier królewski – sekretne triki
Lukier królewski najprościej zrobić z białka i cukru pudru i to jest podstawowa wersja. Do dekoracji domowych pierników w zupełności wystarczy i sprawi wiele radości przed świętami. Jednak, jeżeli patrzysz z zachwytem na domki z piernika udekorowane pięknym lśniącym lukrem potrzeba coś więcej. Na pewno doświadczenia, ale też warto wiedzieć kilka ważnych rzeczy, o których na próżno szukać informacji na stronach. Ja szukałam długo, ale mało osób zdradza co tak naprawdę wpływa na to, że lukier jest piękny, lśniący i gładki. A po zaschnięciu nadal wygląda zachwycająco.
Kilka rad na początek, jeżeli zależy ci na idealnym lukrze, który ma gładką konsystencję i pięknie się błyszczy:
1. Skład lukru:
- gliceryna – wystarczy że dodasz 1 łyżkę do lukru. Gliceryna jest podstawowym dodatkiem do lukrów plastycznych. Odrobina gliceryny dodana do lukru królewskiego nada mu miękką strukturę.
- syrop kukurydziany – także wystarczy dodać 1 łyżkę. Syrop kukurydziany dodany do lukru także zmiękczą jego strukturę – jest stosowany jako dodatek do deserów. Jest mniej słodszy niż cukier biały. Ciężko zastąpić go innym słodzikiem z uwagi na jest specyficzne właściwości. Oryginalny koreański syrop kukurydziany wyrabiany jest ze skrobi kukurydzianej i składa się głownie z glukozy.
Ja używam tych:

- korzeń winny (cream of tatar) – Wystarczy dodać 1/2 łyżki. Korzeń winny usztywnia lukier – stosowany jest naturalny zamiennik proszku do pieczenia. Samodzielnie stosowany jest do usztywnienia piany z białek. Polecany jest do produkcji domowych cukierków, lizaków i słodkich kremów.
2. Białka użyte do zrobienia lukru – lukier zrobiony z białek ze zwykłych jajek jest ok, ale lepszy wychodzi z białek w proszku (albuminy) lub jeszcze lepsza wersja to proszek bezowy. Dodatkowa ważna uwaga przy dekoracji warto mieć świadomość że surowe jajka niosą ze sobą ryzyko salmonelli. Bezpieczniejsze jest wiec użycie białka w proszku.

3. Konsystencja – to kwestia doświadczenia, ale najlepiej jest zrobić gęsty lukier i w razie potrzeby rozrzedzić go odrobiną dosłownie kilkoma kroplami wody, zbyt gęsty pozostawia widoczne brzydkie ślady, za rzadki rozpływa się i traci kształt.
- Bardzo gęsty – służy do sklejania ścianek domku w całość, ale podstawowy warunek to lukier musi być bardzo gęsty a ścianki podparte lub dłużej trzymane aby się nie rozjechały. Jednak dużo lepszym sposobem jest użycie gorącego karmelu. Dla wtajemniczonych sprawa jest bardzo prosta, wystarczy cukier rozpuścić na patelni i boki ścianek umoczyć odrobinę w tym gorącym karmelu i sklepić z pozostałymi. Jedyne ryzyko to możliwość poparzenia palców przy klejeniu, ale z czasem jest coraz łatwiej.
- średnio gęsty – do tworzenia wzorów, kropek i obrysów
- płynny – do wypełniania np. całych ścianek
barwniki – odpowiednie barwniki spożywcze też są bardzo ważne jeżeli chcesz zrobić piękne kolorowe dekoracje które dodają uroku
4. Dodatki – wystarczy zakupić kilka różnych rodzajów spożywczych kuleczek, gwiazdek, drobinek czy brokatowych barwników. Bardziej precyzyjne dekoracje np. kokardki też można kupić ale więcej możliwości i frajdy daje zrobienie ich z masy cukrowej lub kupienie gotowej masy cukrowej w różnych kolorach i zrobienie ich samodzielnie, masz wtedy wpływ na kolor, wielkości i ogrom możliwości jest nieograniczony.
5. Odpowiednie woreczki do lukrowania – to też jest ważne, bo jeżeli woreczki są kiepskiej jakości nie będzie się dobrze z nimi pracowało. Wystarczy, że przy zszyciu jest odrobina dodatkowej wystającej foli i wtedy lukier się do niej przykleja i powstaje krzywa linia. Jeżeli nie masz specjalnych foliowych woreczków cukierniczych możesz użyć zwykłych małych woreczków strunowych, też bedą dobre ale tu także zwróć uwagę na wykończenie tych woreczków.
Oto przykład nie odpowiednich do lukrowania woreczków gdzie folia wystaje poza krawędź:

Dobre jakościowo woreczki wyglądają natomiast tak:

Różnica jak dla mnie jest ogromna przy lukrowaniu. Ja korzystam z tych:

6. Technika lukrowania – przy tworzeniu linii musisz podnieść wyżej woreczek nie dotykając piernika wtedy wychodzi prosta i gładka linia.
7. Narzędzia – jeżeli planujesz lukrować więcej i bardziej profesjonalnie – zakup odpowiednie pędzelki, tylki cukiernicze, szpikulce – dużo łatwiej jest pracować, gdy masz wyposażone stanowisko pracy.
To takie moje tricki, o których dowiedziałam się przeglądając wiele stron i szukając informacji oraz inspiracji a przede wszystkim w drodze doświadczenia. Czym więcej pieników i domków zrobiłam tym więcej wiem i ciągle się uczę. Myślę, że jeszcze dużo przede mną. Ale to co do tej pory udało mi się nauczyć chętnie przekaże tobie. Zaoszczędzisz mnóstwo czasu i rozczarowań, bo i takie się zdarzają, gdy patrzysz na te piękne dekorowane pierniki w Internecie a twoje wyglądają inaczej i nie wiesz, dlaczego. Koniecznie daj znać w komentarzu, jeśli masz własne spostrzeżenia dotyczące lukrowania!
To kilka przykładów co do tej pory udało mi się stworzyć za pomocą pierniczków i lukru:
2020 r. 2020 r. 2020 r. 2020 r. 2020 r. – ciasteczka komunijne 2020 r. – piernikowa skrzynka 2020 r.- Dzień babci i dziadka 2019 r. 2018 r. 2017 r.