Przygotuj dekorację świąteczną lub słodki upominek w postaci domku z piernika udekorowanego lukrem. Poniżej najlepszy przepis na pierniczki z miodem i aromatycznymi przyprawami korzennymi z których zrobisz domek. Gdy je upieczesz zapach pierniczków wypełni cały dom. Smak jest idealny, pierniki są lekko słodkie i chrupiące. Zapakowane w folię lub w zamkniętym pojemniku mogą poleżeć bardzo długo nawet do czterech miesięcy a to dzięki dużej ilości miodu z których są zrobione. Pierniki z czasem zmiękną i będą nadal pyszne.
Przygotowanie składników i wykonanie ciasta zajmie ci około 20 minut. Ciasto jest bardzo proste do wykonania i szybkie.
Poniżej przepis na sporą porcję ciasta. Z takiej porcji możesz wykroić ścianki i dach na duży domek z piernika i wystarczy jeszcze ciasta na drobne ciasteczka do schrupania. Ciasto bardzo dobrze się formuje i nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, dzięki czemu wycięte formy zachowują swój kształt.
Upieczone ścianki domku możesz sklepić na dwa sposoby. Możesz użyć do tego gęstego lukru lub karmelu. Karmel to nic innego jak cukier poddany wysokiej temperaturze. Ja osobiście wolę sklejać domki właśnie karmelem, bo to bardzo trwała metoda i szybka.
Jak zrobić karmel:
Są dwie metody sucha i mokra.
W przypadku tej pierwszej po prostu wrzucasz cukier na patelni o grubym dnie i podgrzewasz do momentu aż cukier zmieni kolor na złotobrązowy. Uważaj, aby nie podgrzać go zbyt mocno, bo stanie się gorzki.
W tym wypadku przewagę ma metoda mokra. Na patelnię oprócz cukru dodaj 1-2 łyżki wody. Robienie karmelu trwa wtedy dłużej, ale łatwiej go kontrolować,
Kolejna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę to przyprawa do piernika. Przy zakupach sprawdź skład przyprawy. Dobra przyprawa ma w składzie po prostu przyprawy takie jak: cynamon, kolendra, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, pieprz czy kardamon. Niestety często można spotkać przyprawy składające się z wypełniaczy takich jak: cukier, mąka pszenna czy kakao, taka przyprawa nie nada naszemu ciastu tego wyjątkowego aromatu.