Pierniczki – domek z piernika

aga

Czas przygotowania 1 godz. 20 min

Czas obróbki term. 25 min

Ilość porcji

Przygotuj dekorację świąteczną lub słodki upominek w postaci domku z piernika udekorowanego lukrem. Poniżej najlepszy przepis na pierniczki z miodem i aromatycznymi przyprawami korzennymi z których zrobisz domek. Gdy je upieczesz zapach pierniczków wypełni cały dom. Smak jest idealny, pierniki są lekko słodkie i chrupiące. Zapakowane w folię lub w zamkniętym pojemniku mogą poleżeć bardzo długo nawet do czterech miesięcy a to dzięki dużej ilości miodu z których są zrobione. Pierniki z czasem zmiękną i będą nadal pyszne.

Przygotowanie składników i wykonanie ciasta zajmie ci około 20 minut. Ciasto jest bardzo proste do wykonania i szybkie.

Poniżej przepis na sporą porcję ciasta. Z takiej porcji możesz wykroić ścianki i dach na duży domek z piernika i wystarczy jeszcze ciasta na drobne ciasteczka do schrupania. Ciasto bardzo dobrze się formuje i nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, dzięki czemu wycięte formy zachowują swój kształt.

Upieczone ścianki domku możesz sklepić na dwa sposoby. Możesz użyć do tego gęstego lukru lub karmelu. Karmel to nic innego jak cukier poddany wysokiej temperaturze. Ja osobiście wolę sklejać domki właśnie karmelem, bo to bardzo trwała metoda i szybka.


Jak zrobić karmel:


Są dwie metody sucha i mokra.

W przypadku tej pierwszej po prostu wrzucasz cukier na patelni o grubym dnie i podgrzewasz do momentu aż cukier zmieni kolor na złotobrązowy. Uważaj, aby nie podgrzać go zbyt mocno, bo stanie się gorzki.
W tym wypadku przewagę ma metoda mokra. Na patelnię oprócz cukru dodaj 1-2 łyżki wody. Robienie karmelu trwa wtedy dłużej, ale łatwiej go kontrolować,
Kolejna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę to przyprawa do piernika. Przy zakupach sprawdź skład przyprawy. Dobra przyprawa ma w składzie po prostu przyprawy takie jak: cynamon, kolendra, imbir, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, pieprz czy kardamon. Niestety często można spotkać przyprawy składające się z wypełniaczy takich jak: cukier, mąka pszenna czy kakao, taka przyprawa nie nada naszemu ciastu tego wyjątkowego aromatu.

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 1 godz. 20 min
  • Czas obróbki term. 25 min
  • Łączny czas 1 godz. 45 min

Prosty przepis na pyszne pierniczki z których zrobisz idealny domek z piernika na Święta Bożego Narodzenia. Dużo osób pyta o dobre ciasto do wykonania domowego piernika. Ten przepis jest najlepszy, po upieczeniu pierniki zachowują swój kształt i dobrze się z nimi pracuje. Ale można też odrazu je schrupać, bo są pyszne!

Składniki:

  • 80 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 325 g miodu
  • 40 g cukru kryształu
  • 2 szt jajka
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 110 g mąki kukurydzianej
  • 390 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  • W rondelku rozgrzej 80g masła i 40g cukru pudru.

    2. masło z cukrem

    Dodaj 325g miodu i podgrzej do temp. około 45 stopni.

    4. miod

    W osobnej misce wymieszaj pozostałe sypie składniki: 40g cukru kryształu, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 110g mąki kukurydzianej, 390g mąki pszennej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

    1. sypkie składniki

    Do miski z sypkimi składnikami dodaj rozgrzany masę z rondelka, 2 jajka i wymieszaj łyżką.

    6. ciasto

    Ciasto powinno być miękkie i klejące. Dobrze je wymieszaj.

    7. ciasto

    Przełóż na folię spożywcza, uformuj w kształt prostokąta, zawiń szczelnie i odstaw na około 1 godzinę do ostygnięcia i stężenia. Takie ciasto możesz zostawić w lodówce nawet na całą dobę i w następny dniu piec pierniczki.

    8. w foli

    Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Pamiętaj aby w trakcie wałkowania podsypywać go mąką, aby nie przykleiło się do stolnicy.

    Wykrój szablon domku lub dowolne ciasteczka. Możesz na tym etapie wykroić okna i dać rozkruszone landrynki które stworzą ciekawe witraże.

    Włóż do piekarnika rozgrzanego na 175 stopni na ok 25 minut.

    9. upieczone

    Gdy ciasto ostygnie możesz go udekorować

    2. domek udekorowany

    Teraz możesz sklepić domek za pomocą lukru lub karmelu. Gotowy karmel bardzo szybko stygnie, ale potrafi spowodować bardzo bolesne oparzenia, dlatego z gorącym karmelem musisz obchodzić się ostrożnie.

    Po sklejeniu domku dokończ dekorację. Domek gotowy.

    domek 3

     

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis