Wykonanie kremu należy rozpocząć dzień wcześniej.
Zagotuj 400 ml śmietanki kremówki 36% i zalej nią pokrojoną czekoladę. Odstaw na kilka minut, wymieszaj, ostudź i odstaw pod przykryciem do lodówki na około 24 godziny.
Biszkopt czekoladowy
Także dzień wcześniej warto zrobić biszkopt.
12 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej i 6 płaskich łyżek kakao wymieszaj w osobnej miseczce. Przesiej.
Przygotuj 6 jajek, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj 18 płaskich łyżek cukru i ubij na gładko aż cukier będzie prawie nie wyczuwalny. Dodaj żółtka i ubij jeszcze chwilę. Gotowa masa powinna być jasna i gęsta.
W czasie ubijania przygotuj formę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 22 cm). Wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160 stopni.
Do ubitych białek dodaj wymieszaną i przesianą mąkę z kakao. Wymieszaj delikatnie łyżką, im mniej mieszania tym lepiej, biszkopt będzie dzięki temu bardziej puszysty.
Przelej ciasto do formy i piecz około 45 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu wyciąg biszkopt z formy i ostudź.
Krem czekoladowy
Przygotowany dzień wcześniej krem ubij na pianę w mikserze. Ważne, aby krem był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania.
Pod koniec ubijania dodaj śmietan fix dla utrwalenia kremu i zmiksuj. Krem czekoladowy jest gotowy, gdy trzyma konsystencję, nie ubijaj go zbyt długo bo może się zwarzyć.
Poncz
Przygotuj poncz do biszkoptu: kawę z ekspresu ostudź lub jeśli masz kawę rozpuszczalną, rozpuść ja w zimnej wodzie.
Ciasto czekoladowe milka – złożenie w całość
Przygotuj biszkopt: przekrój go na trzy blaty.
Na paterze ułóż pierwszy biszkopt i nasącz go gorzką kawą (możesz kawę zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą), na to rozsmaruj 1/3 kremu czekoladowego. Kolejny biszkopt z ponczem z kawy i warstwa kremu. Na koniec ułóż ostatni biszkopt też zwilżony kawą i posmaruj odrobiną kremu. Resztę kremu zużyj na brzegi tortu i wyrównaj.
Ciasto odłóż do lodówki do schłodzenia.
Krem maślany z gorzką czekoladą
Masło – 100g – wyciąg wcześniej z lodówki tak aby było miękkie.
Czekoladę – 100g – połam na kawałki.
Rozpuść w kąpieli wodnej na gładką masę i odstaw do ostudzenia.
Masło pokrój na kawałki.
Ubij mikserem na jasną puszystą masę.
Dodaj rozpuszczoną na parze czekoladę i ostudzoną – to ważne, jeśli czekolada będzie ciepła rozpuści masło i krem nie osiągnie pożądanej konsystencji.
Zmiksuj masło z czekolada, dodaj 5 łyżeczek cukru pudru i ponownie zmiksuj na gładko.
Wyciąg ciasto z lodówki i otynkuj tort. Ponownie schłodź.
Polewa czekoladowa
50g czekolady gorzkiej roztop w kąpieli wodnej, dodaj 1/2 łyżeczki oleju kokosowego, ostudź. Przełóż do małego woreczka strunowego.
Polej brzegi tortu.
Udekoruj ciasto dowolnymi słodkościami. Np. czekoladkami i batonikami.