Tort czekoladowy

aga

Tort z ciasta czekoladowego i czekoladowego kremu. Bardzo słodki dla miłośników mlecznej czekolady.

Upiekłam duży biszkopt czekoladowy i pokroiłam na trzy części. Zrobiłam krem ze śmietany kremówki i mlecznej czekolady.

Na paterze ułożyłam pierwszy biszkopt i nasączyłam go gorzką kawą (możesz kawę zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą), na to rozsmarowałam część kremu czekoladowego. Kolejny biszkopt z ponczem z kawy i warstwa kremu. Na koniec ostatni biszkopt też zwilżony kawą posmarowałam odrobiną kremu i resztę kremu zużyłam na brzegi tortu i wyrównałam.

Zrobiłam dodatkową masę maślano-czekoladową i otynkowałam tort, cześć masy odłożyłam.


Pół tabliczki gorzkiej czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej z 1/2 łyżeczką oleju kokosowego. Przestudzałam, przełożyłam do małego woreczka strunowego i polałam po brzegach tortu.


Tort udekorowałam czekoladkami i batonikami. Część kremu maślanego który został, przełożyłam do szprycy i podparłem niektóre elementy dekoracji.

Z masy cukrowej zrobiłam napisy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni Nastepny