ciasto

Ciasto z twarogiem i owocami

aga

Czas przygotowania 15 min

Czas obróbki term. 45 min

Ilość porcji

Ciasto z twarogiem jest delikatne, pachnące i wilgotne. To szybkie ciacho możesz zrobić z porzeczkami, agrestem, malinami czy jagodami wybór jest ogromny. Sezon malinowy w pełni polecam dodać malinki będzie pysznie. U mnie jedna wersja z porzeczką i agrestem a druga z brzoskwinią i mrożoną truskawką.

Tak naprawdę można to ciasto robić przez cały rok. Pyszna wersja tego ciasta to dodatek mrożonych malin i ananas z puszki. Warto wypróbować.

Wersja z brzoskwiniami i mrożonymi truskawkami:

ciasto

Wersja z porzeczkami i agrestem:

ciasto

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto możesz udekorować lukrem cytrynowym (przepis poniżej).

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 15 min
  • Czas obróbki term. 45 min
  • Łączny czas 1 godz.

Szybkie ciasto do zrobienia w godzinę. Wystarczy przygotować ulubione owoce sezonowe np. maliny, porzeczki i dodać do ciasta.

Składniki:

  • 330 g mąki pszennej typ 450 lub 500, (2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 120 g masła
  • 100 g twarogu
  • 200 g cukru kryształu, (3/4 szklanki)
  • 2 szt jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1i1/2 szklanki owoców, (maliny, jagody, porzeczki itp.)

Wykonanie:

  • Masło wyciąg wcześniej z lodówki, aby było miękkie.
    Przygotuj 1 i 1/2 szklanki owoców. Jeżeli używasz świeżych owoców, przemyj je, oczyść z ewentualnych zanieczyszczeń i osusz delikatnie.

    Ciasto:
    Do jednej miski przesiej: 2 szklanki mąki, dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.

    mąka z proszkiem do pieczenia
    Do drugiej daj 120g miękkiego masła, 100g twarogu i 3/4 szklanki cukru. Wymieszaj krótko tylko do połączenia składników.

    twaróg z masłem
    Do miski z masłem i twarogiem dodaj 1 jajko i 2 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem i solą.

    jajka dodane

    Krótko wymieszaj mikserem na wolnych obrotach lub łyżką.

    Znowu dodaj 1 jako i 2 łyżki mąki, krótko wymieszaj.

    Dodaj 1/4 szklanki mleka i resztę mąki.

    mąka i mleko
    Krótko wymieszaj jedynie aby składniki się połączyły. Czym krócej tym lepiej, ciasto będzie bardziej puszyste.

    zmiksowane
    Przygotowane owoce pokrój na drobne kawałki i oprósz mąką.

    owoce z mąką

    Dodaj owoce do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.

    ciasto z owocami wymieszane
    Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz około 45 minut.

    ciasto z piekarniku
    Gotowe! Smacznego 🙂 Możesz jeść jeszcze ciepłe.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis