tort

Tort urodzinowy Kosz róż

aga

Kolejny tort na urodziny tym razem powstał kosz z różami. Ciasto to połączenie biszkoptu z dodatkiem kakao, czekoladowej masy i maliny.

Tort otynkowałam kremem maślanym na bazie szwajcarskiej. Resztę krem wykorzystałam na wykonanie różyczek i listków na tort. Koszyk i literki powstały z masy cukrowej.

Przepis na domową masę cukrową

Na tort najpierw nałóż pierwszą warstwę kremu maślanego i schłodź około 0,5-1h w lodówce.

masa maślana pierwsza warstwa

Teraz druga warstwa i schłodź ponownie w lodówce.

druga warstwa

Poniżej krok po kroku jak powstawał kosz z masy cukrowej.

Z masy cukrowej zroluj wałeczki podobnej grubości i przytnij je na wysokość koszyczka. Przyklej je dookoła ciasta, jeżeli nie chcą się przykleić użyj pędzelka namoczonego w wodzie i zwilż miejsce, w którym będziesz przyklejać paski. Szkielet koszyczka jest gotowy. Schowaj tort do lodówki.

W tym czasie możesz rolować dalej masę cukrową do przygotowania poprzecznych linii. Czas upleść koszyk, delikatnie zwilż krem maślany pędzelkiem namoczonym w wodzie i przyklejaj po kolei paski aż koszyczek będzie gotowy. Schowaj do lodówki.

Na schłodzonym torcie wyszprycuj teraz z masy maślanej różyczki za pomocą tylki Rosyjska róża. Część masy maślanej zabarw czerwonym a część zielonym barwnikiem spożywczym, ja użyłam do tego barwniki w żelu i w proszku, aby wyszedł ładny kolor. Dobrze, aby masa maślana przed szprycowaniem była w lodówce około 0,5-1h. Po wyciągnięciu masy z lodówki, dobrze ją wymieszaj. Poprawi się kolor i masą będzie sztywniejsza i łatwiej będzie robić dekoracje. Teraz przełóż czerwony krem do rękawa z zamocowaną tylką i wyciskaj różę prosto na tort. Dobrze jest papierem czasem przetrzeć końcówkę tak aby tylka była sucha. Jeżeli jakaś róża nie wyjdzie można ja łatwo zdjąć końcówka widelczyka od strony rączki i zrobić od nowa. Kształt różyczek możesz poprawić delikatnie pędzelkiem np. odsłonić środek czy delikatnie wygładzić płatki. Torcik schowaj do lodówki.

Aby koszyczek z różami ładnie się świecił możesz delikatnie posmarować go złotym pyłkiem. Wystarczy pędzelkiem pomalować szczebelki koszyczka

Następnie na torcie wyszprycuj listki z zielonej masy maślanej. Ja użyłam tylki Wilton liść 67. Między kwiatki wyciśnij listki. Gotowe.

Odrobinę masy cukrowej zabarw żółtym barwnikiem i rozwałkuj ją na stolnicy. Wytnij literki i połóż na torcie. Możesz zrobić dowolny napis

Na koniec spryskaj całą plecionkę koszyczka delikatnie złotym sprejem. Na koniec na różyczki możesz położyć kilka złotych perełek.Tort gotowy

tort

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni Nastepny