sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

aga

Czas przygotowania 2 godz.

Czas obróbki term. 3 godz.

Ilość porcji

Truskawkowy sernik na zimno idealny na upalne dni. Najlepiej smakuje ze świeżymi truskawkami, ale można też dodać brzoskwinie czy ananasy z puszki. 

Ten sernik składa się z zaledwie 3 składników: twarogu, galaretki i owoców. Smakuje dzieciom i dzięki temu prostemu przysmakowi łatwo przemycić dużą porcję twarogu dziecku, które za twarogiem nie przepada.

Możesz eksperymentować z kolorami galaretek, za każdym razem wyjdzie troszkę inny.

Możesz zrobić ten sernik z trzech różnych kolorów galaretek:

sernik na zimno

Możesz użyć dwóch kolorów galaretek: np. zielona i czerwona:

sernik na zimno

Albo użyj tylko jednego koloru galaretki np. o smaku malinowym:

Można też wykorzystać ten przepis i zrobić taki szybki tort:

Polecam także do wypróbowania tym razem kruche ciasto z kremem, bezą i malinami: przepis na malinową chmurkę.

Podgląd wydruku
Wydrukuj przepis
Zamknij
  • Czas przygotowania 2 godz.
  • Czas obróbki term. 3 godz.

Prosty przepis na szybki sernik. Nie wymaga pieczenia a składa się jedynie z trzech składników. To słodkie połączenie twarogu, galaretek i truskawek.

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 2 szt galaretka np. malinowa
  • 2 szt galaretka np. agrestowa
  • 1 szt galaretka np. truskawkowa
  • 1 kg truskawek, (lub puszka brzoskwiń czy ananasów)

Wykonanie:

  • Zacznij od przygotowania 3 rodzajów galaretek.

    1. Zagotuj 2 niecałe szklanki wody. Wyłącz gaz i rozpuść w niej 2 galaretki jednego koloru np. czerwone. Dobrze wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.

    czerwona galaretka

    2. Zagotuje kolejne 2 niecałe szklanki wody i rozpuść w niej 2 galaretki innego koloru np. zielonego. Odstaw do lekkiego stężenia.

    3. Zagotuj jeszcze 2 niecałe szklanki wody i rozpuść w niej 1 galaretkę – będzie to galaretka na wierzch sernika np. żółta. Odstaw do lekkiego stężenia.

    Przygotuj tortownicę. Dno tortownicy możesz wyłożyć waflem, ale nie jest to konieczne. U mnie tortownica o średnicy 26 cm jest idealna na tą ilość sernika.

    wafel na tortownicy

    Przygotuj truskawki. 1 kg truskawek umyj, odszypułkuj i osusz.

    truskawki

    Gdy 1 galaretka zacznie lekko tężeć dodaj do niej 500g twarogu.

    galaretka w blenderze

    Zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa wyjdzie bardzo płynna odstaw na około 10-15 minut do lodówki, aby zgęstniała. Schłodzoną masę przełóż do przygotowanej tortownicy.

    sernik czerwona masa

    Na masę serową wyłóż 2/3 truskawek. Schłodź w lodówce.

    truskawki na czerwonej masie serowej

    2 galaretkę także zmiksuj w 500g twarogu. Wyłóż na schłodzoną już tortownicę z truskawkami.

    sernik zielona masa

    Ułóż na wierzchu pozostałe truskawki. Schłodź w lodówce.

    truskawki na zielonej masie serowej

    3 galaretkę, gdy zacznie lekko tężeć wylej na sernik.

    galaretka na wierzchu sernika

    Tortownicę z sernikiem wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin lub noc, aby stężało.

    sernik na zimno

     

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 32 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Poprzedni przepis Następny przepis